Gezond eten, diëten, afvallen en dat allemaal om gezonder te leven. Maar is dat eigenlijk wel zo? Want nieuw Amerikaans onderzoek toont aan dat afvallen je niet per se gezonder maakt. Wat dan wel? Je leest het hieronder.

“Iemand die als te zwaar wordt beschouwd, kan fit zijn” (lees hier hoe dat zit)

Om gezond te leven hoef je voortaan niet meer dun en afgetraind te zijn. Het Amerikaanse tijdschrift iScience publiceerde een onderzoek dat aantoont dat onze levensduur helemaal niet afhangt van ons gewicht op de weegschaal. Dat valt te lezen bij nieuwsplatform Huffpost. Lichaamsbeweging is veel belangrijker dan gewichtsverlies. Én past bovendien veel beter bij het steeds vaker geaccepteerde motto: 'dik en toch fit'.

We willen dat mensen weten dat dikkere mensen ook fit kunnen zijn

BMI gebruiken?

De veelgebruikte Body Mass Index (BMI) geeft niet altijd een goed beeld van onze gezondheid. Het is een gemiddelde en gaat niet in op persoonlijke zaken zoals vetverhouding en spiermassa. "We willen dat mensen weten dat dikkere mensen ook fit kunnen zijn, en dat fitte en gezonde lichamen bestaan in alle soorten en maten", zegt onderzoeker Glenn Gaesser in een verklaring bij de Amerikaanse nieuwssite Huffpost. Gaesser is onderzoeker aan het College of Health Solutions aan de Arizona State University.

Lees ook:

Het onderzoek waaraan Gaesser werkte gebaseerd op een van de grootste volksgezondheidsproblemen op roken na: is obesitas. Al jaren is obesitas een groeiend probleem in de Verenigde Staten en de rest van de wereld, ook in Nederland. In ons land is sinds 1990 het aantal mensen met obesitas verdubbeld.

De intense focus op afvallen heeft de grote gewichtstoename de afgelopen decennia niet voorkomen

 

Wat is het nut van afvallen?

Het bij iScience gepubliceerde onderzoek was vooral gericht op mensen met overgewicht en obesitas. De onderzoekers bestudeerden honderden resultaten van eerdere research naar de verbinding tussen gewichtsverlies, lichaamsbeweging en hoe lang je leeft.

Lees ook:

In de Verenigde Staten heeft sinds 1980 ten minste 40% van de vrouwen en 25% van de mannen een dieet gevolgd om af te vallen. "De intense focus op afvallen heeft de grote gewichtstoename de afgelopen decennia niet voorkomen", staat in het onderzoek. Terugkerende afvalpogingen dragen juist bij aan gewichtstoename, is te lezen.

Lichaamsgewicht van levensbelang

De conclusie is dat actief zijn belangrijker is dan gewichtsverlies als het gaat om het verbeteren van je gezondheid van het hart én het verminderen van het totale sterfterisico. Mensen met zwaarlijvigheid hebben mogelijk minder risico op vroegtijdig overlijden dan mensen met een normaal gewicht die niet in goede vorm zijn, zegt de studie.

'Fit en dik'

Het concept van 'fit en dik' kan dus wel degelijk, vertelt de studie. Je kunt overgewicht hebben volgens de BMI-meting. Maar dat betekent niet dat je risico’s op hart- en vaatziekten hebt, zoals een hoge bloeddruk of cholesterol. Maar hoe blijf je dan het beste fit? Het Centers for Disease Control and Prevention (CDC), het Amerikaanse RIVM, adviseert volwassen om aan 150 minuten matige activiteit per week te doen. Denk hierbij aan wandelen of het duwen van een grasmaaier. Bovendien raden zij aan om minstens twee dagen per week spierversterkende activiteiten te doen. Yoga of tuinieren tellen hierbij als spierversterkende oefening, volgens het CDC.

"Het is ook belangrijk op te merken dat verschillende lichaamstypes anders reageren op specifieke soorten oefeningen", vertelde Hemalee Patel, een arts bij de eerstelijnszorgpraktijk One Medical, aan nieuwsplatform HuffPost. "De ene persoon reageert het beste op HIIT-trainingen (hoge intensiteits trainingen), terwijl het lichaam van een ander het beste reageert op fietsen of hardlopen. Dus ja, iemand die als te zwaar wordt beschouwd, kan fit zijn."

We zijn niet per se tegen gewichtsverlies

Stigma

Voldoende lichaamsbeweging en het mindere effect van afvallen kan ook het gewichtsstigma veranderen, schrijft Huffpost. De focus op de weegschaal kan veel eisen van je geestelijke gezondheid en is net zo belangrijk voor je algemene welzijn.

Een gezond leven draait niet alleen om je gewicht, maar is afhankelijk van meerdere factoren. Samenhang tussen beweging en gezond eten leidt tot een gezonder leven. "We zijn niet per se tegen gewichtsverlies", zei onderzoeker Gaesser. "We denken gewoon dat gewicht niet het eerste criterium zou moeten zijn om het succes van een levensstijl te beoordelen."