“Ik ben door een hel gegaan.” TikTokker Dilan werd met de dood bedreigd

“Hallo vrienden, ik sta nu voor de rechtbank van Büyükçekmece. Ik word al twee dagen bedreigd”, begint Dilans video-oproep. De bedreigingen zijn afkomstig van de man van Dilans vriendin. Ze vervolgt: “Ze willen me verkrachten, doden, in stukken snijden en in het bos achterlaten.” De man vindt dat Dilan een slechte invloed heeft op zijn vrouw.

Margriet en Dilan
Margriet en Dilan

Met meer dan 300.000 volgers is de 20-jarige Dilan Koç een bekende TikTokker in Turkije. Ze plaatst veelal video’s – waarin ook haar moeder te zien is – met een humoristische ondertoon. Ineens verschijnt daar tussen die grappige video’s ook een heel ander soort video: zonder humor en zonder moeder. Het is een oproep om aandacht te vragen voor de bedreigingen die ze krijgt.

Niet alleen de man van Dilans vriendin maar zijn hele familie – inclusief zijn moeder – hebben zich tegen haar gekeerd. Wanneer Margriet met Dilan over de bedreigingen praat, vindt ze het nog moeilijk om erover te praten. “Ik ben door een hel gegaan”, vertelt ze. Het begon met zijn moeder die haar bedreigde met verkrachting en onthoofding. De man zelf dreigde haar zwanger te maken zodat ze nooit meer van hem af zou komen.

Voor de rechtbankOp het moment dat ze voor de rechtbank stond, werd Dilan opnieuw bedreigd. Ze besloot actie te ondernemen en zocht hulp op TikTok: “Ik wil niet sterven zoals die andere vrouwen. Als ik dood ben, hoeven jullie mijn stem niet meer te laten horen. Help me nu.” Ze was bang dat, wanneer haar iets werd aangedaan, niemand zou weten wie erachter zat. “Maar als Turkije en de wereld mijn stem zouden horen, zou iedereen het weten als mij iets overkwam. Ze zouden dan weten wie het had gedaan”, vertelt ze.

Een man ter bescherming?De lijst van vrouwen die te maken krijgen met geweld wordt alsmaar langer in Turkije. Dilans moeder staat dan ook achter haar dochters beslissing om hulp te vragen op TikTok: “Ik ben niet in staat om iets tegen die man te doen. Ik kan alleen mijn dochter steunen als zij zich uitspreekt (…) Ik sta machteloos”, vertelt ze.

Ik sta niet toe dat ze zich mijn dochter herinneren als een slachtoffer van moord.

Het is voor veel jonge vrouwen dan ook onbegrijpelijk dat Erdogan Turkije heeft teruggetrokken uit de Istanbul-Conventie, het verdrag om geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld te voorkomen en bestrijden. Dilans moeder vertelt: “Als je een psychopaat als vriend hebt en je gaat bij hem weg, ben je er geweest.” Daarnaast worden er nog steeds jonge, soms minderjarige, vrouwen uitgehuwelijkt door hun vader. Vrouwen die zich verzetten, overleven het nagenoeg niet. “Maar ik wil niet dat mijn dochter een van hen wordt. Ik sta niet toe dat ze zich mijn dochter herinneren als een slachtoffer van moord.”

Niet meer bang
Het was dan ook een grote stap voor Dilan om een video-oproep op TikTok te plaatsen, maar het gaf haar een veilig gevoel. “Ik voelde me veilig, omdat ik wist dat iedereen op de hoogte was. Iedereen had het door.” Die veiligheid maakte voor haar het verschil, ze was niet meer bang. “Ik heb het bewustzijn hierover vergroot”.

 

Bekijk hier de aflevering!