De breuk van haar relatie leidt bij Anita tot vragen. “Welke rol hebben mannen in mijn leven gespeeld?” De afwezigheid van haar vader zorgt voor veel onbeantwoorde vragen. Om deze reden neemt ze contact op met Spoorloos. Tijdens de zoektocht van Spoorloos wordt duidelijk dat haar biologische vader inmiddels is overleden.  

In de aflevering is te zien hoe ze haar halfbroer (Pery, red.) ontmoet. Inmiddels heeft Anita ook halfzus (Gonny, red.) ontmoet. Halfbroer- en zus ontvangen haar met open armen. Dit gevoel van welkom zijn doet Anita veel. “Altijd speelde ergens de vraag: ‘Ben ik wel welkom?’. Nadat mijn halfbroer Pery tijdens de aflevering zei: ‘Welkom Anita’, sprongen de tranen in mijn ogen. Ik ben zo blij, ik mag er zijn.” Anita is erg gelukkig met hoe het nu is in haar leven. “Zonder partner, maar wel met veel lieve mensen erbij. Zonder die breuk was deze zoektocht misschien niet eens tot stand gekomen.”

Dichterbij dan gedacht

Opvallend is dat Anita en haar biologische vader soms erg dichtbij elkaar zijn geweest. “Bijvoorbeeld de Kralingse Plas. Daar zeilde hij altijd en waren wij ook vaak te vinden. Of bijvoorbeeld de begraafplaats waar ik als kind dagelijks voorbij wandelde. De moeder van mijn halfbroer- en zus ligt daar begraven. Inmiddels mijn vader ook. Misschien zijn we weleens langs elkaar gelopen. Heel gek idee.” 

Anita Spoorloos (4)

Het is nu zo fijn met mijn halfbroer- en zus

Inmiddels is Anita meer te weten gekomen over haar vader. “Dat hij bijvoorbeeld gek was op kinderen.” Toch blijft een grote vraag onduidelijk. “Of hij wist van mijn bestaan.” Maar Anita blijft hier niet erg in hangen. “Ik kan dit accepteren. Het is nu zó fijn met mijn halfbroer- en zus. En het contact is heel erg mooi. Dat is mij zo waardevol dat de overgebleven vragen vanzelf minder belangrijk worden.”  

Vlak na de aflevering van Spoorloos ontmoet Anita haar halfzus Gonny. De twee zussen lijken erg veel op elkaar. “Zo bijzonder om te zien! Niet alleen qua uiterlijk, maar ook de manier van hoe we in het leven staan. We zijn echt van het reizen, ontdekken en verder kijken dan je neus lang is.” 

Een bijzonder verjaardagsfeest

Het contact tussen Anita en haar halfbroer- en zus is heel goed. “Met Gonny app ik veel. En met Pery bel ik een aantal keer per week.” Op de 65ste verjaardag van Anita kwamen al haar dierbaren langs. En dus ook Pery en Gonny. “Pery kwam op een gegeven moment met een hele grote doos aan. Het was een chocoladefoto van de opnamedag. Die chocola hebben we aangebroken tijdens het kijken van de aflevering. De aflevering hebben we met z’n allen bekeken bij mij thuis.” 

Spoorloos Anita (2)

Een rijker leven

Over haar deelname is Anita erg enthousiast. “Mijn leven is er een stuk rijker door geworden.” En Anita heeft geleerd zich niet door angst tegen te laten houden. “Als er iets speelt in je leven, doe er dan wat mee. Ga het aan, ga het niet uit de weg. Het is zo de moeite waard. Wat de uitkomst ook is.” Ook ervaart ze nu veel rust. “Ik ben zo dankbaar. Dankbaar voor mijn durf, voor mijn zus die mij gesteund heeft, voor Pery en Gonny hun openheid en Spoorloos. Met die dankbaarheid is veel rust gekomen. Ik voel me heel vredig.”