Door stereotypes over gender en afkomst krijgen vrouwen van kleur te laat de diagnose ADHD – en dat kan destructieve gevolgen hebben. Redacteur Janet (27) kreeg de diagnose dit jaar en vertelt hoe het haar leven heeft veranderd.

"Wanneer mensen naar me kijken, verwachten ze niet dat ik ADHD heb. Ik ben Surinaams-Chinees, vrouw en van nature introvert – heel anders dan het bekende beeld van het hyperactieve witte jongetje dat door de kamer stuitert. Maar door dit soort stereotypes nam ik zelf mijn concentratieproblemen en chaotische gedrag niet serieus – tot ik meerdere burnouts kreeg."

"Ik begon te geloven dat ik gewoon ontzettend lui en dom was"

Na mijn diagnose kwam ik erachter dat ADHD even vaak voorkomt bij jongens als meisjes. Alleen krijgen jongens vaker een diagnose. Criteria zijn lange tijd namelijk gebaseerd op symptomen die vaker bij jongens voorkomen zoals fysieke hyperactiviteit en impulsiviteit. En laten we afkomst niet vergeten: alles wat we weten over ADHD komt uit rapporten van onderzoeken over vooral witte jongens in Noord-Amerika en Europa.

Benieuwd?

Lees hier het hele artikel!