"Ik had op die vlucht kunnen zitten", zegt de Wit-Russische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja in College Tour. Ze verwijst naar de arrestatie van journalist Roman Petrosevich, die in Minsk werd opgepakt nadat zijn vlucht vanuit Athene naar Vilnius werd omgeleid door het Wit-Russische regime.

“Ik heb de vlucht een paar uur van tevoren gewijzigd. Ik had op zijn plek kunnen zitten als de Wit-Russische autoriteiten afwisten van mijn vluchtplan”, vervolgt Tichanovskaja in College Tour. “Ik had niet verwacht dat zoiets als dit had kunnen gebeuren, omdat deze vlucht tussen twee landen uit de Europese Unie plaatsvond.” 

Voorafgaand aan het interview in College Tour, heeft Tichanovskaja in Den Haag met premier Rutte gesproken, samen met minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag. Tichanovskaja wil nu dat overheden echt gaan opletten. "Het verhaal van Petrosevich moet de nadruk leggen op andere politieke gevangenen. Want het worden er met de dag meer.” 

Svetlana Tichanovskaja

Elke dag komen er meer politieke gevangenen bij. Overheden moeten echt gaan opletten.

In College Tour vertelt Svetlana Tichanovskaja uitgebreid hoe zij afgelopen zomer uitgroeide tot symbool van de Wit-Russische oppositie. Ze leeft nu in ballingschap in Litouwen en voert daar haar strijd tegen dictator Loekashenko onverminderd uit. 

College Tour, zaterdag 29 mei om 20.35 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

Aflevering gemist?

Kijk hier de aflevering met Svetlana Tichanovskaja terug.

Kijk