"Ik hoop ooit mijn moeder ook nog te zien"

Echt tijd om zijn Griekse vader en halfbroers goed te leren kennen heeft Robert nog niet gehad, maar hij is zeker van plan om komend jaar met zijn vrouw en kinderen naar Griekenland af te reizen om de banden aan te halen.

Na de ontmoeting liet Robert voor zijn vader een fotoboekje achter met jeugdfoto’s en foto’s van zijn gezin: “Dan kunnen zij zien hoe ik er door de jaren heen uit zag, en ook om alvast een indruk krijgen van onze kinderen.”

Droom

Roberts vader Vasilis kreeg als tiener verkering met Eftychia, ze zagen elkaar stiekem ’s nachts als hij door het raam van haar slaapkamer klom. Toen Eftychia per ongeluk zwanger raakte werd ze door haar vader naar Athene gestuurd om te bevallen en haar baby af te staan. Het lukte Robert één keer om zijn Griekse moeder kort te ontmoeten, 17 jaar geleden. Daarna werd elk contact afgehouden. Roberts vader Vasilis hoefde niet overgehaald te worden om zijn oudste zoon te ontmoeten: “Ik wacht al op hem sinds de dag dat zijn moeder hem baarde,” zei Vasilis, die ervan overtuigd was dat Robert ooit naar hem op zoek zou gaan. Hij droomde zelfs regelmatig over hem.

Zo vader zo zoon

Robert: “Telkens als ik de reportage van Spoorloos terugkijk realiseer ik me op een moment dat ik naar mijn biologische vader zit te kijken. Dat is nog zo vreemd, ik moet er erg aan wennen. Ik ben enorm gelukkig dat ze mij zo gastvrij ontvangen hebben, heel anders dan bij mijn moeder.” Robert zag een bijzondere parallel in zijn leven en dat van zijn vader: “We zijn allebei herder, mijn vader van zijn schapen en ik als dominee van de gelovigen in mijn gemeente.”

Nauwelijks Engels

Sinds de ontmoeting afgelopen augustus heeft Robert wekelijks contact met zijn Griekse halfbroers:  “Jammer is dat ze nauwelijks Engels spreken, ze moesten al op jonge leeftijd onze vader helpen op het platteland en hebben hun middelbare school daarom niet afgemaakt. Ze hebben het momenteel niet makkelijk, want hun horeca-zaken zijn gesloten.”
 

"Ik hoop mijn moeder ook nog te zien"

De hartelijkheid van Vasilis en zijn Griekse zoons staat in schril contrast met de moeite die het kost om contact te leggen met Roberts Griekse moeder en tante. Robert: “Ik hoop dat het ooit nog gaat lukken om mijn moeder weer te zien en kennis te kunnen maken met haar kinderen.”

Bekijk hier de ontmoeting van Robert

Vond je dit een interessant verhaal?

We hebben nog veel meer van dit soort interessante verhalen. 

Ik ben benieuwd!