Uit nieuwsgierigheid naar zijn etniciteit stuurt Joël zijn DNA naar een grote DNA-databank. Vreemd genoeg blijkt er geen enkele match met familie van zijn vaderskant te zijn. "Is Harry dan wel mijn vader?”, vraagt Joël zich af. Zijn twijfels worden na verloop van tijd bevestigd. Harry blijkt inderdaad niet de vader te zijn van Joël.

De ontdekking over het vaderschap is puur toeval. “Mijn moeder zou het mij nooit verteld hebben. Zij dacht al vrij snel: dit stop ik in een laatje en dat laatje gaat dicht.” Toch is Joël niet heel erg verbaasd. “Het is alsof ik het altijd onbewust geweten heb. Ik was dus ook niet teleurgesteld of verdrietig. Ik vond het juist enigszins spannend. Ik ontdekte iets en begon aan een avontuur.” Een intensieve zoektocht volgt. “Ik was ook zonder hulp van Spoorloos door blijven zoeken, tot ik erachter was gekomen.” 

De zoektocht

“Het zoekproces gaat in fases”, legt Joël uit. “Soms vind je iets kleins en kan je weer door met zoeken. Maar op een gegeven moment loop je vast.” De zoektocht vergt veel geduld. Na enkele maanden onderzoek doen schakelt hij Spoorloos in.

Ik ben heel blij met mijn halfbroer en halfzusje

Zijn biologische vader blijkt al enkele jaren geleden te zijn overleden. In Spoorloos is te zien hoe Joël zijn halfbroer en halfzusje ontmoet. “Ik ben heel blij met mijn halfbroer (Leon, red.) en halfzusje (Stéphanie, red.). Zij staan heel open in de situatie, net als ik.” Het contact met Leon en Stéphanie is goed. Stéphanie is op dit moment op bezoek bij Joël in Frankrijk. “We hebben veel respect voor elkaar en gaan dus niet te snel.” Volgens Joël is het leuk om twee personen te leren kennen die zo dichtbij hem staan. 

Joël Spoorloos (2)

Opvoedvader Harry gaat Stéphanie ook ontmoeten. “Ik heb mijn puzzelstukjes nu compleet. Ik kan mij voorstellen dat de ontmoeting tussen hen ook voor hun de puzzels compleet maakt.” Dat voor Joël nu alles duidelijk is geeft hem een gevoel van opluchting en voldoening. “Ik heb toch anderhalf jaar met vragen rondgelopen. Dat is niet altijd plezierig. Dat alle vragen zijn beantwoord is prettig. Maar voor de rest zal mijn leven niet veel veranderen. Harry is en blijft mijn vader.” 

Bijzondere parallellen 

Er lopen veel parallellen in de levens van Joël en zijn biologische vader Ger. “Bijvoorbeeld dat mijn opvoedvader en biologische vader best op elkaar lijken. Niet qua uiterlijk, maar qua karakter. Beiden zijn ze gek op koken en erg zelfstandig.” Er zijn nog meer overeenkomsten volgens Joël. “Op het moment van de kennismaking op het voetbalveld staan Stéphanie en ik in precies dezelfde houding. Ook zijn we beiden nuchter en niet extravert. Wel zijn we avontuurlijk en vrij makkelijk. Als we ergens anders willen wonen, dan gaan we ergens anders wonen!” 

Joël Spoorloos

Zijn overlijden is voor mij heel abstract

Joël heeft gepland nog een keer naar een wedstrijd van het seniorenteam van zijn biologische vader te gaan. “Maar ik moet zeggen dat mijn interesse meer uitgaat naar mijn halfzusje en halfbroer, dan naar mijn vader.” Het overlijden van Ger voelt enigszins vreemd aan. “Het is voor mij heel abstract. Ik heb hem nooit gezien of gesproken. Maar ik heb er wel vrede mee dat hij waarschijnlijk niet geweten heeft dat ik er ben. Hij heeft mij daardoor niet gemist.” 

Zijn deelname aan Spoorloos zorgt voor meer bijzondere contacten. Zo ontvangt Joël direct na een aankondiging van de uitzending op televisie een bericht. “Ik kreeg een bericht van een vriend van de middelbare school. We hebben elkaar meer dan 35 jaar niet gesproken. Hij stuurde mij ineens: ‘Hoe is het met je? Wat een verhaal!’ Dat vind ik heel leuk. Ik kom weer in contact met kennissen en vrienden uit mijn vroegere leven in Nederland.”