De met Gouden Kalf bekroonde documentaire Shadow Game vertelt het verhaal van negen minderjarige jongeren die naar Europa vluchten voor een beter bestaan. De route is levensgevaarlijk, ze noemen het ook wel: 'the game', maar dat is het niet. "Ze doen het als een soort overlevingsmechanisme zodat je grip houdt op de situatie, want het is zo onzeker en ongewis waarin de vluchtelingen verkeren", vertelt documentairemaakster Els van Driel.

Zwaarbewaakte grenzen, politiegeweld en 'pushbacks', waarbij vluchtelingen illegaal worden teruggestuurd zodat ze geen asiel kunnen aanvragen. Het is de realiteit van elke vluchteling die de route naar Europa aflegt. "Iedereen heeft recht om asiel aan te vragen, maar om dat recht uit te oefenen moet je een soort Hunger Games doen", aldus mede-documentairemaakster Eefje Blankevoort

The game

Ieder onderdeel om zich te verplaatsen wordt gezien als een soort game. "Onder een trein hangen, in een container zitten of heel veel lopen door mijnenvelden waar beren lopen of andere gevaarlijke dieren. Maar vooral ook gewelddadige pushbacks", aldus Els van Driel. Samen met Eefje Blankevoort maakte ze Shadow Game en vertrokken naar plekken waar ze vluchtelingen tegen konden komen. "We zijn gegaan naar de plek waarvan we wisten dat ze zouden stranden, aan de grenzen van Europa", zegt Van Driel. Daar kwamen ze de Syrische Mohammed tegen.

Lees verder op m.kro-ncrv.nl

Wat kan ik doen?

Heeft het verhaal van deze kinderen je geraakt? Shadow Game lanceert het manifest 'Bescherm kinderen op de vlucht'. Geef je stem en deel het manifest via sociale media!

Kom in actie