'ik voorspel dat we op een dag beter zullen weten'

In de komende uitzending van Kruispunt vertellen zeventigplussers hoe ze de handen uit de mouwen steken door mee te bouwen aan seniorenwoningen in hun buurt. Zij voelen zich beslist niet de kwetsbare, fragiele wezens die de media momenteel van ze maken.

Wij van De Verwondering hebben een top-collega van 76 aan boord. Haar vakkennis en levenservaring zijn voor ons van onschatbare waarde. Ik fleur vaak enorm op van oudere mensen. Mijn beste vriend is 89 geworden. Als ik vroeger klaagde over de jeugdigheid van m’n vriendjes, beloofde m’n vader dat dat iedere dag beter zou worden. Die belofte zie ik sindsdien in ieder medeschepsel. En in mezelf natuurlijk. Bij het klimmen der jaren word ik steeds beter in m’n eentje. Daarin ben ik ooit geadviseerd door een boeddhistische leraar die zijn gehoor voortdurend voorhield: ‘Leer alleen te zijn.’

Leer alleen te zijn

In Jacobine op 2 gaat het deze week over eenzaamheid. Wie zich al jong aanwent om op z’n eigen gezelschap gesteld te raken, zal een schat voor het leven meedragen. En het is ook een handige vaardigheid in een samenleving die in de waan leeft dat je er na je vijfenvijftigste niet meer toe doet. Overigens voorspel ik dat we op een dag beter zullen weten. Ook wij zullen onze wijzen ooit collectief bevragen en eren. Maar ouderen hebben dat applaus tegen die tijd waarschijnlijk helemaal niet nodig. Die zijn dan druk in de weer en blij met zichzelf.