In gesprek met de kruisdragers van The Passion 2022

De processie, een vaste waarde en het meest persoonlijke deel van The Passion. Het iconische verlichte kruis van ruim 252 kilo op de schouders van achttien trotse jongeren. Ieder met een eigen indrukwekkend verhaal, gelovig of niet. KRO-NCRV sprak met de kruisdragers tijdens de repetitie en één ding is duidelijk: het dragen van het kruis zorgt eindelijk weer voor verbinding en hoop waar zo naar werd verlangd.

Vera

Ik hoop dat het heel mooi en waardevol gaat zijn voor de toekomst.

Kruisdrager Vera

“Het voelt als een oprechte eer om het kruis te dragen. Ik draag het dan ook vol trots en wil de processie opdragen aan mijn ouders en zusje. Zij hebben heel goed voor mij gezorgd toen ik darmkanker had en steunen mij nog steeds. Het was een heftige tijd, maar nu gaat het goed met mij. Ik geloof er dus ook echt in dat alles goed komt. Dat vind ik heel toepasselijk in dit verhaal van The Passion 2022.  

Ik hoop dat deze ervaring heel mooi en waardevol gaat zijn voor de toekomst en mij veel gaat brengen. Je bent hier samen met anderen en die hebben ook allemaal wat meegemaakt. Het is heel fijn om dat te kunnen delen, iedereen hier heeft begrip voor elkaar. Ik ben zo blij dat ik hierbij mag zijn.”

Jan-Willem

Voor mij is het de manier om van dichterbij te voelen wat Jezus gedragen heeft.

Kruisdrager Jan-Willem

“Het is altijd mijn droom en mijn wens geweest om mee te lopen in de processie van The Passion en het kruis te dragen. Het is voor mij vooral een manier om van dichtbij te voelen wat Jezus gedragen heeft. Ook al is het dan waarschijnlijk nog steeds een stuk minder zwaar, ik vind het fijn om daar zo mee bezig te zijn. Ik hoop dat dit een ervaring is waar ik weer iets van kan leren en anderen mee kan inspireren. Vooral wil ik mensen om mij heen laten zien dat de processie mensen verbindt, ook al gelooft misschien niet iedereen. 

Het is ook heel mooi om dit met deze groep te doen, terwijl ik deze mensen niet ken. We zijn allemaal jongeren en hebben allemaal veel meegemaakt de afgelopen jaren. Het is fijn om in gesprek te gaan en te merken dat je niet alleen staat.”

Ilse

De last van het kruis dragen is misschien wel de last van corona.

Kruisdrager Ilse

“Ik doe mee met de processie omdat de afgelopen twee jaar voor mij best wel zwaar zijn geweest. Ik heb mijn hobby’s niet kunnen doen en kon vrienden en familie niet zien. Eigenlijk heb ik gewoon continu thuisgezeten en voor me uit zitten staren. De last van het kruis dragen, is misschien wel de last van corona. Ik wil het afsluiten nu alles eigenlijk weer mag en doorgaan met mijn leven.

Het is dan ook heel tof om dit mee te maken in mijn eigen stad. Met zo’n groot tv-spektakel heb ik geen ervaring. Hopelijk kom ik door de processie steviger in mijn schoenen te staan.”

Mike

Ik ben hier voor de verbinding.

Kruisdrager Mike

“Ik zag de oproep voor de kruisdragers en het trok mij meteen vanuit mijn hart. De verbinding van dit bijzondere evenement spreekt mij zo aan, dat is voor mij de reden om mee te doen. Ik ken de andere jongeren niet en toch dragen we samen het kruis van meer dan 200 kilo. Dat dragen we met gelijke krachten en juist die gelijkheid in de mens vind ik heel bijzonder. 

“Ik voel me trots dat ik hier deel van mag uitmaken, dat maak je niet zomaar mee. Spannend is het voor mij zeker niet. Het kruis straalt een enorme rust uit. Die rust zoek ik bij het dragen van het kruis in mezelf, door mezelf te zijn met mijn eigen gedachten. En tegelijkertijd met anderen te lopen die allemaal weer hun eigen verhaal hebben. Voor die verbinding ben ik hier.” 

Jelle

Ik loop mee omdat ik meer met het geloof bezig wilde zijn.

Kruisdrager Jelle

“Het kruis dragen vind ik een heel mooi gebaar om anderen te inspireren. Ik zat in een klein geloofsdipje, dat herkent iedereen die gelooft misschien wel. Af en toe vraag je je af of het eigenlijk allemaal wel echt zo is. Op een bepaald moment werden mijn broer en ik in een dienst zo passend omschreven, met de problemen die we hebben. Dat was zo’n mooi moment, dat kon geen toeval zijn. Vanaf dat moment besefte ik weer dat het geloof echt is voor mij en hebben we samen een tattoo laten zetten van het kruis. 

Vrijwel meteen kwam het dragen van het kruis bij The Passion 2022 op mijn pad. Ik wil hiermee laten zien dat ik echt bezig met het geloof. Dan is het extra mooi dat het in mijn eigen stad is en dat ik het van dichtbij mee kan maken.” 

Fotocredits: Floris Heuer