De strijd tegen menstruatiearmoede wordt moedig voortgezet. Want ook in Nederland heeft één op de tien vrouwen tussen de 12 en 25 jaar wel eens te weinig geld om de juiste producten aan te schaffen. En dat moet veranderen. Onderwijsinstellingen spelen hierbij een cruciale rol. En gelukkig beginnen zij dat zelf ook te zien. 

 

periodpoverty

Menstruatiearmoede is een wereldwijd probleem, zo blijkt uit onderzoek van Plan International. Eind 2020 was het Schotland die het voortouw nam in strijd tegen armoede rond menstruatieproducten. Waarom wel overal toiletpapier, maar geen tampons en maandverband? Voor vrouwen zijn deze producten minstens even essentieel. 

Lees ook:

Monica Lennon diende een wetsvoorstel in om menstruatieproducten toegankelijk te maken voor iedereen. En ze boekte succes: haar voorstel om menstruatieproducten gratis toegankelijk te maken werd unaniem aangenomen en Schotland heeft een primeur. Kort daarna volgt Nieuw-Zeeland en in april dit jaar werd ook in Ierland actie ondernomen. Daar was het een supermarktketen die overging tot eigen initiatief. Maandelijks kunnen vrouwen bij Lidl gratis producten afhalen met (digitale) coupons.

Lees ook:

Tijd voor actie 

In Nederland is het zover nog niet, maar gelukkig worden ook hier stappen gezet. Als eerste Nederlandse onderwijsinstelling biedt de VU sinds dit jaar permanent gratis menstruatieproducten aan. En onder het mom van ‘goed voorbeeld doet volgen’, zijn er inmiddels meer scholen die hetzelfde doen, maar nog lang niet overal is het zover. Zo lukte het de 16-jarige Mai Tram om haar school in Alkmaar ervan te overtuigen gratis menstruatieproducten aan te bieden; inmiddels zijn op haar school de meisjestoiletten voorzien.

Nu is Heeswijk Dinther aan de beurt en gaan ook zij over tot actie. Voor zover bekend is het Gymnasium Bernrode de eerste in de regio die de producten vanaf nu gratis aanbiedt. En dat kunnen wij alleen maar toejuichen. Dat de school over is gegaan tot actie is te danken aan biologiedocent Ilona Lunenburg, en ze is maar wat blij dat het schoolbestuur direct achter haar voorstel stond. "Want ook op scholen zoals Bernrode speelt de situatie dat meisjes onverwacht ongesteld raken en geen materiaal bij zich hebben. Dat kan omdat ze het vergeten zijn, maar ook omdat hun ouders dat niet altijd even goed kunnen betalen. Daar rust echt een taboe op."

Lees ook:

Verschillende instanties en gemeenten gaan over tot actie. Zo wordt er in de Gemeente Rotterdam actie ondernomen om menstruatieproducten voor iedereen toegankelijk te maken, maar helaas is de strijd nog niet gestreden. In Den Haag zijn Kamervragen gesteld over het probleem, maar een concreet beleid ligt er nog niet. Tot die tijd zijn er dus gelukkig scholen die het heft in eigen hand nemen. Doen scholen bij jou in de buurt al mee?