Jack Staller

Jack: Contact met Chinese familie is een zowel zegen als een vloek

“Als een blok beton dat in de vijver gegooid werd”, zo omschrijft Jack(78) het telefoontje van de Spoorloos-redactie, die hem drie jaar geleden liet weten dat zijn Chinese halfzus Meng naar hem op zoek was.                                                                                                                                                                   Jack was nog geen twee jaar oud toen zijn Chinese vader Wu Cheng Pin het gezin verliet en enige tijd later terugkeerde naar China. Jack’s moeder had nooit iets positiefs over Wu verteld en al zijn foto’s weg gegooid. Met als resultaat dat Jack alleen maar negatieve gedachten over zijn vader had.

In China werd Jack buitengewoon hartelijk ontvangen door zijn Chinese familie. “Met terugwerkende kracht voelde ik me schuldig dat ik nooit aan zijn vader had gedacht, terwijl mijn vader wel vol trots had verteld over zijn kinderen in Nederland.”

Jack: “Het contact nu met mijn halfzus Meng is zeer oppervlakkig. Ze stuurt me regelmatig korte internetfilmpjes van landschappen en bloemen, of van grappige voorvallen zoals van twee Chinese fietsers die een mooie vrouw zien en daardoor zo afgeleid worden dat ze in een sloot belanden. Met Google vertaal ik dan de tekstjes die ze mee stuurt: ‘ik ben aan het eten’  of ‘ik ga nu slapen’.  Mengs oudere zus stuurt me vaak adviezen voor mijn gezondheid: zo zou ik baat hebben bij het drinken van thee die getrokken wordt van paardenbloemwortels. Maar als ik aan Meng vraag wat voor man onze vader Wu was, antwoordt ze enkel met: ’Lief’, of ‘aardige man’. Ik kom dus niets meer over hem te weten. Ik heb over mijn vader stapels vragen, die niet beantwoord worden. Wat dat betreft is het contact een zegen en een vloek.”

Een dochter van Meng bleek in Noord-Italië te wonen en runde daar een klein montagefabriekje voor elektronica. Inmiddels is ze met haar gezin terug gekeerd naar China. Jack heeft nog een Chinese halfbroer in Italië. Vorig jaar is hij met zijn dochter naar Nederland gekomen. “Het was een fijn bezoek, maar ook dan breekt de taaldrempel je op. De dochter spreekt weliswaar Italiaans, maar ik niet.

Ze zijn wel erg zorgzaam. Ze vragen vaak of ik wat nodig heb, want dan zullen ze dat wel opsturen. En dan is het zo jammer dat ze niet dichterbij wonen, dan kon je er makkelijker langs gaan.”

Die afstand is er zeker niet in het contact met Jack’s oudere halfzus Mariejette. Zij bleek het andere Nederlandse kind van Wu en viel ’s avonds bijna van de bank toen ze in de uitzending van Spoorloos een foto van haar vader zag. Mariejette woont een halfuurtje rijden van Jack vandaan. “Ze stuurt wel 2 keer per week berichtjes hoe het met haar gaat, met een fotootje, bijvoorbeeld van haar tuintje. En onlangs was ze nog hier om te lunchen. Dan praten we gezellig over onze vader en over het verleden. Al met al ben ik blij dat ik broers en zussen heb, en toch wel wat te weten ben gekomen over mijn vader.”