Je hoeft geen veganist of vegetariër te worden als je iets wil doen tegen klimaatverandering. Deze video van Vox laat in 5 minuten zien hoe een paar kleine aanpassingen enorme impact hebben.

Veganisten en vegetariërs lijken wel als paddenstoelen uit de grond te schieten. Vooral in de grote steden is het stoppen met vlees eten erg in zwang. De strijd tegen klimaatverandering begint zo een beetje een ‘Randstad-hipster-hype’ te worden. En dat is zonde, want je kunt ook iets aan je CO2-voetafdruk doen zonder een statement te maken waardoor je oma je met een scheve blik aankijkt.

Foto: Alexandra Andersson via Unsplash

Het is niet niks

De hippe herbivoren hebben wel een punt. Want in het totale productieproces van vlees komen zoveel broeikasgassen vrij dat het goed is voor 14 procent van de opwarming van de aarde. Even moeite met dat in perspectief plaatsen? Nou, dat is evenveel als alle broeikasgassen van al het transport in de wereld bij elkaar.

Maar, hier komt het goede nieuws, de onderzoekers van Vox laten in de bovenstaande video zien dat een eetpatroon met af en toe vis en vlees bijna net zo goed is als een veganistisch of vegetarisch dieet.

Doe gewoon een tikkie terug

Vox noemt het het ‘Mediterrane dieet’. Het houdt in dat je vis en kip misschien een paar keer per week eet, rundvlees ongeveer eens per maand en daarnaast eet je een heleboel groente en olijfolie.

Conclusie: je hoeft geen afscheid te nemen van je biefstukje, drumstick of Bifi-worstje. Als we onze vleesinname gewoon naar beneden schroeven, heeft dat al enorme impact op de opwarming van de aarde.

Foto: screenshot video Vox

Dit is dan de toekomst

De video sluit af met een leuke rekensom. Als we allemaal overstappen op een Mediterraans dieet, hebben we samen de opwarming van de aarde met 15 procent naar beneden geschroefd in 2050. Kijk, dat is een positief begin van het nieuwe jaar toch?