Jetske: "Soms denk ik, hoe kan je dit allemaal in je leven meemaken?"

Sinds 2017 is Jetske van den Elsen, naast Derk Bolt, het gezicht van Spoorloos. Corona heeft ons allemaal getroffen, en ook Spoorloos. Hoe heeft Jetske de coronatijd ervaren, rondom Spoorloos én in haar privéleven? We spreken haar in dit exclusieve interview!

Jetske en Spoorloos

"Mensen zijn in Spoorloos natuurlijk op zoek naar familie," vertelt Jetske. "Dit gebeurt in een feitelijke zoektocht, maar daar komt natuurlijk ook een emotionele zoektocht bij kijken. Die emotionele zoektocht, daar ligt mijn rol binnen Spoorloos." Jetske gaat met de zoekers in gesprek: wat heeft het in hun leven betekend dat ze niet bij hun biologische ouders zijn opgegroeid? Hoe heeft het hen gevormd, en waar liepen ze tegenaan? "Ik ben benieuwd waarom het zo belangrijk voor hen is dat ze deze hele zoektocht willen aangaan om te weten waar ze vandaan komen," aldus Jetske.

Dat deze rol Jetske als gegoten zit, is wel duidelijk. Jetske: "Ik trek het me niet persoonlijk aan, maar ik kan wel heel goed meevoelen. Soms denk ik jeetje, hoe kan je dat allemaal in je leven meemaken? Uiteindelijk wil ik gewoon het verhaal van die mensen vertellen. En dat probeer ik zo goed mogelijk te doen."

Corona heeft veel druk gelegd op het programma

Coronatijd

"In coronatijd waren heel veel landen onbereikbaar en dat heeft heel veel druk gelegd op het programma", vertelt Jetske. Landen vol met Spoorloosverhalen als bijvoorbeeld Colombia, Zuid-Korea en Roemenië konden niet bereikt worden. Toch heeft dat volgens Jetske ook dingen opgeleverd. "We zijn meer gaan doen met DNA. Via databanken komen mensen erachter dat ze bijvoorbeeld ergens verre familieleden hebben. Dit deden we al eerder, maar in coronatijd is dit wel echt belangrijker geworden."

Door de buitenlandse restricties is er voornamelijk in Nederland gedraaid. Jetske: "We hebben deze voorjaarsserie vooral gevuld met mensen die al een bijzondere ontmoeting hebben gehad. Ze vertellen welke invloed dit heeft gehad op hun levens en hoe het hen heeft veranderd. Zelf vind ik dat altijd heel interessant om te zien."

Persoonlijk

Thuis heeft Jetske twee kinderen die ze tijdens de lockdown thuisonderwijs gaf. "Dat vond ik eigenlijk best leuk, want ik kwam erachter wat er nou eigenlijk allemaal op school speelt. Toch was het ook wel ingewikkeld, want ik moest opeens juffrouw spelen," legt Jetske uit. "En dat is niet altijd de meest populaire rol."

Nieuw seizoen

"We zijn nu alweer een tijdje mooie verhalen aan het maken. Twee weken geleden zat ik in Frankrijk en de dag na dit interview vertrek ik naar Griekenland. Dat gevoel dat we langzaamaan weer verder kunnen, dat is heel fijn," aldus Jetske.

Fan van Spoorloos?

De emotionele ontmoetingen en bijzondere verhalen voor jou verteld.

Ik wil meer lezen