Joe Biden als katholieke president

Joe Biden, als diep-gelovige man, de president van Amerika. Kruispunt ging langs in Wilmington, de thuisstad van Biden, en onderzocht hoe de Amerikaanse politiek en het katholieke geloof samen gaan. "Een Amerikaanse president kan niet zonder God", stelt Robin de Wever. In de oorsprong van de vrije Verenigde Staten van Amerika ligt waarschijnlijk dan ook de verklaring voor de verschijning van God in de Amerikaanse politiek.

Robin de Wever is journalist en maakte de podcast God's president. "Er zijn maar twee president waarvan getwijfeld werd of ze wel zo christelijk waren, en dat waren de eerste twee. Daarna is een president eigenlijk altijd christelijk geweest." Waarom? De Wever: "Ik denk omdat je verdacht bent als je het niet bent. Amerika is ontstaan doordat een heleboel mensen, vooral uit Europa, die naar het nieuwe land trokken. Het verhaal is hierdoor geworden dat het land drijft op alles wat we samen hebben opgebouwd. Samen met de hulp van God. Hoe heidens je ook bent in Amerika, je bent onderdeel van dat grote verhaal. Met z'n allen zijn we Amerikaan. God is er gewoon." Volgens De Wever moet je als politicus wel christelijk zijn als je gekozen wil worden. Als je niet christelijk bent, dan hoor je volgens hem niet bij dat grote Amerikaanse verhaal en maak je geen kans.

James Kennedy

Joe Biden is misschien wel de meest 'kerkse' van de presidenten die we hebben gehad.

De Amerikaanse historicus James Kennedy vindt Joe Biden op het gebied van godsdienst verschillen van zijn voorgangers. "Hij is een traditionele katholiek en een hele trouwe kerkganger op een manier die we in jaren niet hebben gezien." Volgens Kennedy heeft Biden persoonlijk veel leed meegemaakt. Zo is zijn eerste vrouw omgekomen in een verkeersongeluk samen met zijn dochter. Jaren later is zijn zoon Beau overleden aan een hersentumor. "Geloof is voor hem een bron van troost en inspiratie, dus dat komt echt uit hem", zegt Kennedy. "Mensen die ergens mee worstelen, of ergens tegen strijden, daar heeft hij meteen oog voor en voelt aan hun leed."

Robin de Wever
Robin de Wever
Demonstratie democraten en republikeinen
Democraten vs republikeinen

Robin de Wever ziet dat in de katholieke kerk de politieke scheidslijn er dwars door heen loopt. Voor of tegen abortus. Voor of tegen homo-emancipatie. "Daardoor krijg je een vreemde situatie doordat Biden, als oprecht lid van zijn kerk, op communie gaat in zijn kerk en daar een priester is die zegt: Sorry mister president, maar u bent niet tegen abortus dus we gaan dit niet doen deze communie."

Volgens De Wever is Amerika gebouwd op God, maar wat de Amerikanen niet graag zeggen is dat Amerika ook gebouwd is op angst. Angst dat het hele project wat ze aan het opbouwen zijn omver geworpen kan worden. Die dreiging is er altijd. "Je ziet nu in conservatief Amerika is de angst steeds meer 'onze linkse mede-Amerikanen' geworden. Dan staat er ineens heel veel op het spel. Als je zo in het leven staat en zo naar het nieuws kijkt, krijgt alles een lading. Dan wordt het een heilige strijd." Toch is het geloof volgens De Wever voor Biden een troef want zelf de meest verbeten conservatief zal moeten erkennen dat Biden een oprecht gelovig man is. "Dat maakt het krachtig."

Uitzending: God in het Witte Huis

Over de Amerikaanse politiek en het katholieke geloof van de nieuwe president Joe Biden.

Bekijk hier de hele uitzending