Persoonlijk kerstverhaal van Stef Bos in Kerstduetten

Vanuit de Grote Kerk in het pittoreske Loenen aan de Vecht luiden KRO-NCRV en de Protestante Kerk in Nederland de kerstnacht in met het programma Kerstduetten, waarin het kerstverhaal verteld wordt door Stef Bos.

Met de huwelijksbijbel van zijn ouders in de hand, vertelt zanger en schrijver Stef Bos het kerstverhaal op geheel eigen wijze. Hij heeft zich laten inspireren door zijn eigen leven, de actualiteit én muziek. Stef zingt kerstliederen samen met zijn muzikale vrienden Edsilia Rombley, Diggy Dex, Frank Boeijen, Berget Lewis en Desray.

Stef Bos en Edsilia Rombley
Stef Bos

Elk jaar wordt het aloude kerstverhaal opnieuw verteld, maar Stef Bos giet het in een nieuw jasje. De zanger en schrijver geeft op een persoonlijke manier zijn vertelling van de geboorte van Jezus Christus. Een verhaal dat nu, volgens Bos, belangrijker is dan ooit: “We zijn het grote verhaal kwijt. Het gaat om het idee van nieuw leven. Dat ontdekte ik pas toen ik de eerste keer vader werd en geen verklaring voor dat wonder had. Je ziet dat er iets voor je was en na je zal komen. Je ziet dat je deel bent van een groter geheel.” 

Frank Boeijen en Stef Bos
Berget Lewis en Desray

Voor Stef Bos wordt deze kerst anders dan alle andere: “Voor ons wordt het een feest van herdenken. Vorig jaar vierden we kerst nog met de hele familie, nu zijn er lege plaatsen.” De zanger verloor dit jaar twee familieleden. Zijn schoonmoeder was met haar man en twee kinderen van Stef op de terugweg van de begrafenis van hun dochter toen ze bij een auto-ongeluk betrokken raakten. Het zoontje van Stef heeft het ternauwernood overleefd: “Kerst is een mooie manier om te herdenken en vooruit te kijken, en dat kan pas als je stilstaat. Vroeger was ik blij als de feestdagen achter de rug waren. Nu denk ik: wat gaan we dit jaar doen?”

Diggy Dex
Stef Bos en Edsilia Rombley

Vanuit de net gerestaureerde Grote kerk in Loenen aan de Vecht wordt het kerstverhaal muzikaal ondersteund met verschillende bekende liederen. In de uitzending zijn naast traditionele nummers als The first Noel en Gloria in excelsis Deo ook hedendaagse vertolkingen te horen zoals Fragile van Sting, gezongen door Edsilia Rombley en Diggy Dex, en eigen werk van Stef Bos.  

Bekijk hier deze aflevering

Meer KRO-NCRV kerstverhalen