Klaas: “Wat Hongarije nu doet met deze anti-homowet is onacceptabel”

Vanochtend vroeg heeft presentator Klaas van Kruistum van het programma Klaas kan alles op Schiphol regenboogvlaggen en regenboogzweetbandjes uitgedeeld aan de vertrekkende Oranjefans, op weg naar de wedstrijd Nederland - Tsjechië vanavond in Hongarije.

Wat Hongarije nu doet met deze anti-homowet is onacceptabel”, licht Klaas toe op Schiphol. “Als KRO-NCRV willen we dat onze Oranjefans vanavond in het stadion zich luid en duidelijk uitspreken voor de liefde. Dat liefde voor iedereen is én moet zijn. Ik heb daarom de honderden vertrekkende supporters op Schiphol voorzien van zweetbandjes in regenboogkleuren en een regenboogvlag met de Hongaarse tekst A szerelem mindenkié, wat Liefde is voor iedereen betekent.” De actie wordt dit hele weekend ondersteund op de social mediakanalen van KRO-NCRV, met posts in het Nederlands en Hongaars.

Nederland Hongarije
Nederland Hongarije

Liefde is voor iedereen

Peter Kuipers, directievoorzitter KRO-NCRV: “Als KRO-NCRV staan we voor gelijkwaardigheid en inclusiviteit en dat laten we zien in onze programma’s zoals Hij is een zij, SpangaS, M of The Passion. Door de nieuwe anti-homowet in Hongarije verliezen we allemaal in Europa. LHBTIQ+- rechten zijn gewoon mensenrechten. Het zijn onze Europese waarden. Hierover mag nooit discussie zijn. Want liefde is voor iedereen en dat willen we met deze actie duidelijk laten zien.”

Liefde is voor iedereen en dat willen we met deze actie duidelijk laten zien.

Acceptatie

Tijdens de komende Pride Amsterdam eind juli lanceert KRO-NCRV een grote campagne rondom het thema acceptatie. Met onder ander diverse documentaires, een special van BinnensteBuiten en de YouTube-serie X-Y-Sex waarin seksuele voorlichting voor jongeren wordt gegeven voor en door de LHBTIQ+-gemeenschap. De serie wordt ook later dit jaar aan het onderwijs aangeboden voor seksuele voorlichting op school. De campagne met de boodschap Liefde is voor iedereen krijgt in het najaar van 2021 een vervolg, gericht op middelbare scholieren.

KRO-NCRV maakt momenteel opnamen voor een documentaireserie over de Roze Règâhs, de roze voetbal fanclub van ADO Den Haag. Zij vertrekken vandaag eveneens naar Boedapest en zullen de wedstrijd bijwonen.