'Licht wint altijd van duisternis'

Een kistje gevuld met hoop. Onder de vier meter hoge kerstboom in de St.-Bavokerk staan achtentwintig van die kistjes, samen vormen zij de adventskalender van de stad Haarlem. Verschillende groepen uit de samenleving vulden de kistjes, burgemeester Jos Wienen opent het eerste kistje.

De adventsperiode is letterlijk de donkerste tijd van het jaar, en dit jaar is het voor veel mensen nog donkerder vanwege het coronavirus. Dat maakt het extra belangrijk licht te brengen in de samenleving, zodat mensen hoop houden. In de St.-Bavokerk in Haarlem hebben ze daarom de 'Online adventskalender' bedacht.

Burgemeester Jos Wienen

Ik denk dat het goed is te realiseren dat licht overwint

De Protestantse Gemeente Haarlem nam samen met de oecumenische werkgroep ‘De Grote Kerk door De Week’ het initiatief voor deze bijzondere kalender. Zij vroegen verschillende groepen uit de samenleving een kistje te vullen met hoop. Op deze manier brengt niet alleen de kerk, maar brengen ook de inwoners van Haarlem hoop in de stad. Dat zorgt voor verbondenheid tussen mensen die in deze donkere tijd op zoek zijn naar hoop en licht.

Kistje 0.jpeg
Burgemeester Jos Wienen opent kistje 0 en hij spreekt het publiek bemoedigend toe.
Advent in de St. Bavo.jpeg
In de St.-Bavokerk in Haarlem wachten achtentwintig kistjes op het moment hun hoop vrij te kunnen laten.

Wat in de kistjes zit, is onbekend. Gedurende advent zullen de kistjes één voor één geopend worden. Burgemeester Jos Wienen opende de eerste tijdens de opening van de 'Adventskalender'. Presentator Jos van Oord was erbij en ging in gesprek met de burgemeester over deze adventstijd. ,,Ik denk dat voor veel mensen, juist in deze periode, waarin er zoveel niet kan en niet mag en mensen zich zorgen maken over hoe het met de wereld gaat, over hoe het met onszelf gaat, dat het goed is ons te realiseren dat het licht overwint. Duisternis heeft niet het laatste woord.", zegt de burgemeester.

De burgemeester kende zelf al een tijd van isolatie voordat het coronavirus uitbrak, hij leefde in een safe-house. Hij werd streng beveiligd vanwege bedreigingen aan zijn adres. Toch wist hij hoop te houden.