Met deze slimme tips word je geen slachtoffer van cybercriminaliteit

"Ik moest midden in de nacht mijn bankaccount blokkeren, omdat iemand mijn WhatsApp probeerde te hacken", vertelt Pieter. Dit jaar is het aantal mensen dat is opgelicht via WhatsApp ontploft en verviervoudigd.

De cybercriminelen hebben mensen 3,3 miljoen euro af weten te troggelen.

Gestolen identiteit

De volgende ochtend ziet Pieter dat de criminelen zijn WhatsApp-groepen beheren en naar iedereen berichtjes sturen. 'Ik ben gehackt, blokkeer mijn oude nummer'. “Ze hebben dus gewoon mijn identiteit overgenomen en dat is bizar.” Terwijl Pieter in paniek is, sturen de criminelen berichtjes dat hij met spoed geld nodig heeft en of iemand even veel geld over kan maken. 

"Achteraf heel dom"

Ook Lotte is slachtoffer van oplichting via WhatsApp. Haar identiteit is, net als die van Pieter, overgenomen door cybercriminelen. Terwijl ze in een vergadering zat, kreeg ze een appje van een collega. “Er stond in dat ik een berichtje zou krijgen met een code en dat ik die even naar haar moest sturen. Ik was drie dingen tegelijk aan het doen en dacht er verder niet bij na. Ik kreeg inderdaad een bericht met een code en stuurde die argeloos door. Achteraf heel dom, want het bleek de verificatiecode van mijn eigen WhatsApp-account te zijn.” 

Hoe komen ze binnen?

“Hoogstwaarschijnlijk zijn de criminelen via de verificatiecode die naar mijn voicemail is gestuurd mijn account binnen gekomen.” Pieter had geen pincode op zijn voicemail. Als je je WhatsApp-account van een oude telefoon op een nieuwe wil zetten, vragen ze om een verificatiecode. Dit kan via voicemail en omdat Pieter geen beveiligde voicemail had, konden de criminelen het onderscheppen. 

Zo voorkom je dat je slachtoffer wordt

"Ik besef me nu dat het net is als in een straat; als jij een beter slot op de deur hebt dan de buurman, dan slaan de dieven jouw huis over. Zo is het dus ook bij digitale criminelen. Ik heb nu én een pincode op mijn voicemail én een tweestapsverificatie op mijn WhatsApp-account, ik had het binnen tien minuten ingesteld. Hopelijk slaan ze me de volgende keer over.”

Lees hier 8 tips tegen online oplichters

*Pieter is een gefingeerde naam.