Elke school moet een veilige plek zijn voor jongeren, maar helaas is dat in de praktijk nog steeds niet het geval. Want jongeren worden nog altijd gediscrimineerd vanwege hun afkomst, uiterlijk of seksuele voorkeur. Zo blijkt uit recent onderzoek van jongerenorganisatie Young Impact dat ruim één op de drie leerlingen vindt dat hun school niet genoeg doet om de acceptatie van lhbti+ jongeren te verbeteren. Daarom heeft KRO-NCRV de handen ineengeslagen met Young Impact, GSA Netwerk en de maatschappelijke diensttijd (MDT) om in de maand september duizenden jongeren in actie te brengen om zich uit te spreken voor meer acceptatie. Want morgen kan liever. De aftrap van deze actie vond op vrijdag 9 september plaats op het OLV-Lyceum in Breda.

Jongeren in heel Nederland gaan hun verschillen vieren en maken daarom in de maand september regenboogzebrapaden bij hun school, met de kleuren van de progress-vlag. Niet met verf en kwast, maar met stoepkrijt! Ook krijgen alle jongeren die meedoen aan de actie een voorbeeldbrief, die ze kunnen sturen aan de burgemeester om een echt regenboogzebrapad bij hun school aan te vragen. 

Bij de actie #verschillenvieren is ook een gratis lespakket gemaakt voor docenten op middelbare- en mbo-scholen over diversiteit. Met onder andere fragmenten uit de KRO-NCRV serie De roze supporters die laten zien hoe belangrijk het is om elkaar ‘verschillen te vieren’. Iedere klas wordt na afloop van de les uitgedaagd om met elkaar vijf regenboogzebrapaden te stoepkrijten in de omgeving van de school.