Onze Nadia maakt een pittige, Midden-Oosterse mujadara met linzen. Daarbij maakt ze imam bayildi: super lekkere gevulde aubergines op Turkse wijze bereid met pepers en kebabkruiden.

Ingrediënten

VOOR DE MUJADARA

  • 400 g bruine linzen
  • 150 g grove bulghur
  • 4 uien
  • milde olijfolie
  • zout

VOOR DE GEVULDE AUBERGINES

  • 4 aubergines
  • 2 uien
  • 3 tenen knoflook
  • 5 rijpe tomaten
  • 3 el tomatenpuree
  • 2 el specerijenmix voor Turkse kebab
  • 4 groene pepers (of paprika voor de niet-pittige eters)
  • 1 bosje platte peterselie en/of dille
  • milde olijfolie
  • peper
  • zout

Zo maak je het

  1. Begin met het maken van de mujadara. Pel en snijd de uien in halve ringen en bak in een flinke scheut olijfolie op laag vuur in ca. 30 minuten al omscheppende diep goudbruin. Terwijl de uien bakken kun je beginnen aan de aubergines. Was de aubergines en schil ze doormidden in de lengte, zoals Nadia doet in de video. Bestrijk de aubergines met wat olie en bestrooi ze met peper en zout. Verdeel wat olie over een met bakplaat bekleed met bakpapier. Bak de aubergines in het midden van de warme oven in ca. 20 minuten zacht en gaar.

  2. Als de uitjes klaar zijn schep je een deel van de uien uit de pan in op een bordje met keukenpapiertje. De rest van de uien blijft in de pan. Voeg bij de uien in de pan de gewassen linzen en schenk er ongeveer een halve liter water bij. Doe er voor de smaak wat zout bij. Kook de linzen ongeveer in 20 minuten beetgaar. 

  3. Als de linzen uitgekookt zijn voeg je de bulgur toe. Controleer of er nog genoeg water in de pan zit om de bulgur te laten garen. 

  4. Als de aubergines klaar zijn, haal deze uit de oven. Maak deze een beetje open, zodat je hier straks de saus in kunt doen.

  5. Voor de saus bij de aubergines snijd je de tomaten, ui en de knoflook. Verhit een scheutje olie in de pan en bak hierin de ui en de knoflook ongeveer 3 minuten. Voeg hier de tomaten aan toe. Roer het goed om en laat het inkoken. Voeg hier de tomatenpuree, peper, zout en Turkse kebabspecerijen toe. Doe ook wat gesneden dille en peterselie hier bij.

  6. De twee gehalveerde tomaatjes en de groene pepers doe je nu in een grilpan. Als de saus klaar is doe je deze in de opengesneden aubergines. Voor bij de aubergines kun je een kleine salade maken van bosui, peterselie, dille en komkommertjes.

  7. Schep de bulgur met linzen op een bord, leg hier een aubergine naast en garneer dit met de gegrilde tomaat en de gegrilde peper. Strooi wat gebakken uien, die je aan het begin apart hebt gezet, over de linzen heen. Schep wat salade op het bord er bij. Je kunt de bulgur warm en koud serveren.

  8. Eet smakelijk!

Visueel ingesteld?

Bekijk dan onderstaande receptvideo, waarin Nadia Zerouali je al kokend uitlegt hoe jij de mujadara zelf op tafel zet. Handig!

Wil je alles weten over de herkomst van je eten?

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief Aandacht voor eten.

Nadia van Binnenstebuiten voor een grijze muur