Mijn moeder Rita is voor mij een mens geworden

Sinds ze wist dat haar moeder Rita haar in de steek had gelaten koesterde Amy (77) een wrok naar haar. Amy was als baby door haar moeder naar haar schoonouders gebracht, die haar liefdevol opvoedden. Dat haar ‘ouders’ haar grootouders waren ontdekte ze pas toen ze 11 jaar oud was. Amy’s vader bleek aan de overkant van de straat te wonen, maar hij wilde geen contact met haar. Rita was met een Canadese bevrijder naar Canada vertrokken.
Toen Amy 18 was en wilde trouwen moest ze per brief aan haar moeder toestemming vragen. Rita gaf per brief haar toestemming voor het huwelijk en liet ook weten dat ze niets met Amy te maken wilde hebben.

“Daarmee wees ze me voor de tweede keer af. Dat ik door mijn moeder in de steek ben gelaten doet veel met me, als kind en ook als volwassene. Door alle pijn en verdriet daarover had ik zowel mijn moeder als mijn vader in mijn hoofd geblokt.” Het was voor Amy dan ook een enorme verrassing toen ze 2,5 jaar geleden hoorde dat twee zussen in Canada wél contact met haar wilden. De zussen Joyce en Julie hadden pas enkele maanden eerder contact met elkaar gekregen, door een zoektocht van een nicht in Nederland. 

Ook Julie was door Rita in de steek gelaten, maar Joyce was wél bij haar opgegroeid. Amy: “Joyce had nog veel spulletjes van onze moeder bewaard en kon me daarom veel over haar vertellen. Waarom Rita haar kinderen in de steek liet? Ze wilde telkens een nieuw leven beginnen, met een schone lei. Omdat ik inzicht kreeg in haar karakter en ook positieve dingen over haar hoorde zijn mijn boze gevoelens naar haar toe wat weggenomen. Zo is mijn moeder van een boosaardige vrouw een mens geworden. En ik herkende wel wat van de karaktereigenschappen van mijn moeder bij mezelf, want ik was vroeger ook geen lieverdje.”
De dag na de uitzending van Spoorloos is Amy met haar dochter terug gegaan naar Canada. “Vooral met mijn zus Julie had ik een enorme klik, waarschijnlijk omdat zij ook is verlaten door onze moeder.” Julie is kort daarop met haar gezin naar Nederland gekomen, om te zien waar haar roots lagen.

Amy: “Sindsdien hebben we met zijn drieën veel contact via what’s app, we mailen en doen aan beeldbellen. De zoektocht en ontmoeting met mijn zussen heeft helend gewerkt. Mijn moeder was een beeldschone maar wispelturige vrouw, die drie prachtige dochters heeft nagelaten. Mijn zussen zijn een enorme verrijking van mijn leven.”

Uitzending Spoorloos 6 mei 2019

Op de foto, vanaf links: de zussen Amy, Julie en Joyce bij de Niagara Falls, vlakbij hun woonplaats in Canada.