“Mijn twee prachtige zussen”

De ontmoeting met haar Roemeense moeder heeft Cristina(38) niet gebracht wat ze gehoopt had: “Mijn moeder is een koude vrouw, ze heeft geen emotie. Bovendien kan ze niet van de drank afblijven. Ik had gehoopt dat we lekker aan de telefoon konden kletsen en winkelen in de stad, maar zo is zij niet. Maar ze heeft me wel het mooiste geschenk ooit gegeven: mijn twee prachtige zussen. Ook zij hebben een zware jeugd gehad, net als ik. En alle drie zijn we sterke vrouwen geworden. Ik ben heel dankbaar dat ik hen heb kunnen ontmoeten.”

Mishandeling

Cristina werd vlak na haar geboorte afgestaan en geadopteerd door een Roemeense vrouw die haar mishandelde totdat de kinderbescherming ingreep en haar in een kindertehuis plaatste. Ze werd op latere leeftijd geadopteerd door het Vlaamse echtpaar Erik en Patricia. Jarenlang vroeg Cristina zich af waar haar familie was en waarom ze door haar moeder was afgestaan.
Zo’n 10 jaar geleden ging ze naar het ziekenhuis in haar geboorteplaats om informatie over haar geboorte op te vragen. Een medewerkster vertelde haar dat haar moeder overleden was.

Tijdens de zoektocht voor Cristina doet Derk een bijzondere ontdekking: haar moeder leeft nog en heeft altijd verlangd naar de hereniging met haar dochter. En zo kreeg Cristina antwoord op een prangende vraag: waarom ben ik afgestaan? Bij de geboorte liep Cristina een infectie op en de artsen vonden het beter als haar moeder haar in het ziekenhuis achterliet.

Door de corona-maatregelen kan Cristina tot haar spijt al maanden niet op bezoek bij haar familie in Roemenië. Gebeld wordt er daarentegen volop. Het grote voordeel daarbij is dat Cristina opgroeide in Roemenië en de taal vloeiend spreekt. Zo gauw het mogelijk is gaat ze weer naar haar geboorteland.