Mode is een grote boosdoener voor het milieu: biedt cactusleer uitkomst?

Dat de mode-industrie niet vies is van milieuvervuiling, weten we zo onderhand wel. Tijd voor verandering, vinden ondernemers Adrián López Velarde en Marte Cázarez. De heren stopten met hun baan en gingen twee jaar lang brainstormen en testen. En het resultaat mag er dan ook zijn: veganistisch leer van een cactus. Een doorbraak in deze vervuilende industrie?

Adrián López Velarde en Marte Cázarez
Adrián López Velarde en Marte Cázarez

Wie zijn deze ondernemers?

Adrián López Velarde en Marte Cázarez werken allebei in de mode- en meubelindustrie als ze worden geconfronteerd met de enorme vervuiling. Dat moet en kan anders, vinden ze. Maar het ontwikkelen van een nieuwe, duurzame oplossing kost tijd. Ze stoppen met hun baan en gaan samen verder, op zoek naar dé manier om duurzamer te produceren in de mode-industrie. En die lijken ze gevonden te hebben.

Is de cactus straks hofleverancier? 

De kans is groot dat je bij een cactus gelijk aan de woestijn moet denken. Een plant die groeit in een (nogal) hete omgeving en weinig water nodig heeft. En dat laatste maakt de cactus interessant. Even voor de beeldvorming: de watervoetafdruk van een paar leren schoenen is gemiddeld 3000 liter. Daarnaast is er voldoende aanbod van cactussen in Mexico. De heren kunnen de komende tijd nog wel even vooruit…

Dit bericht bekijken op Instagram

Work with nature, not against it #10002 #desserto #veganleather

Een bericht gedeeld door DESSERTO (@desserto.pelle) op 1 Jun 2020 om 7:21 (PDT)

De productie

Goed, dan heb je een cactus, maar hoe dan verder? "Op de ranch selecteren en snijden we alleen de volwassen bladeren van de plant zonder de cactus zelf te beschadigen, dus elke 6-8 maanden zullen we een nieuwe oogst hebben. We gebruiken ook geen irrigatiesysteem voor de cactus, het groeit met regenwater", laten ze weten op hun site. Ben je benieuwd naar meer informatie over de productie? In dit filmpje leggen ze het uit. 

Adrián López Velarde en Marte Cázarez vallen in de prijzen

Wat begon met een lange brainstorm, heeft uiteindelijk geleid tot het produceren van cactusleer. En dat is niet onopgemerkt gebleven. De heren ontvingen eerder dit jaar de Green Product Award, die elk jaar wordt toegekend aan duurzame en innovatieve producten en diensten over de hele wereld. Ook werden ze winnaar van de Monte Carlo Fashion Week 2020 Sustainability Awards.

Of we straks allemaal aan het cactusleer gaan, moet de tijd ons leren. Maar laten we hopen dat er meer mensen zoals Adrián López Velarde en Marte Cázarez zich hard gaan maken voor een duurzame(re) wereld.