In een nieuwe Jacobine op 2 vraagt Jacobine Geel zich af; in hoeverre moet de samenleving in transitie? 

Er is steeds meer aandacht voor mensen die zich niet thuis voelen bij de traditionele tweedeling tussen man en vrouw en veel mensen voeren een strijd voor een inclusievere samenleving. Zij pleiten voor bijvoorbeeld genderneutrale toiletten en nieuwe taalvormen waarin geen onderscheid meer wordt gemaakt tussen mannelijke en vrouwelijke voornaamwoorden. 

Voor veel mensen die zich niet kunnen vinden in de traditionele 'hokjes' is dit een welkome en bevrijdende ontwikkeling. Maar bij anderen roept deze verschuiving vooral spanning en ongemak op. Hoe gaan we om met deze ontwikkelingen? In hoeverre moeten wij als samenleving in transitie? En hoe blijven we verdraagzaam en nieuwsgierig naar elkaar?

Maxim Februari
Marian Geurtsen

Daarover spreekt Jacobine Geel met Maxim Februari. Februari ging zelf in transitie van vrouw naar man en ondervond aan den lijve dat een gesprek over dit onderwerp niet altijd makkelijk te voeren is. Hij is van mening dat een kleine groep in dit debat overheerst.

Ook te gast is theologe Marian Geurtsen. Haar partner ging in transitie van man naar vrouw. Inmiddels zijn ze een aantal jaar verder en nog steeds gelukkig getrouwd. Hoe is het om dit proces als partner mee te maken? En welke persoonlijke inzichten wil zij delen met de samenleving?

Jetske Christoff Venema
Fay Lovsky en Thijs Borsten

Jetske Christoff Venema is LHBT-activist en identificeert zichzelf als queer (een inclusieve koepelterm voor de gehele LHBT-gemeenschap) en als non-binair. Dat houdt in dat die zich dus niet specifiek man of vrouw voelt. Jetske Christoff vindt dat de veranderingen op dit gebied nog niet snel genoeg gaan.

Deze uitzending wordt afgesloten met het lied Beautiful People,  door Fay Lovsky en Thijs Borsten.