Penoza-ster en winnaar van vier Gouden Kalveren Monic Hendrickx staat volledig achter het besluit om de Kalven genderneutraal te maken. Hendrickx zit zelf in het bestuur van de Dutch Academy for Film en nam mede de beslissing over de prestigieuze filmprijs. “Het is een hele goede beslissing en bovendien onontkoombaar. De Grammy’s en Oscars zullen volgen”, zegt Hendrickx in het televisieprogramma College Tour van KRO-NCRV. 

Genderneutraal Kalf

De beslissing om het onderscheid tussen man en vrouw weg te nemen bij de uitreiking van het Kalf valt slecht bij een deel van de Nederlandse filmwereld. Acteur Yorick van Wageningen zegde direct zijn lidmaatschap van de Nederlandse Academy op. “Ik heb Yorick nog niet gebeld. Ik vind de boosheid wel heftig”, zegt Hendrickx. “Het is een weloverwogen besluit. We moeten de wereld niet zo verdelen in mannen en vrouwen. Zo verschillend zijn we ook weer niet.” 

‘Belediging voor non-binaire acteurs’ 

“Er is geen prijs voor beste mannelijke of vrouwelijke regisseur”, vervolgt Hendrickx haar betoog. “Waarom zou je dan onderscheid maken, als je daarmee mensen uitsluit? Non-binaire acteurs zouden zich enorm beledigd voelen als ze worden genomineerd. Acteren heeft niets te maken met man of vrouw zijn.” 

Maar, met alleen een genderneutraal Kalf ben je er nog lang niet, meent Hendrickx. Ze vindt bovendien dat er ‘meer interessante vrouwenrollen’ moeten komen. “Het probleem ligt in de basis, bij de scriptschrijvers en de producenten. Welke verhalen willen we vertellen?” 

‘Waarom mogen vrouwen niet oud worden?’ 

Om in Hollywood als vrouw echt mee te komen in belangrijke rollen, komt er botox in het spel. Die ontwikkeling hekelt Hendrickx. “Soms denk ik ook: Jezus, wat word ik oud. Maar ik vind het geen goed voorbeeld. Het kost veel geld en is zonde. Je kunt je gezicht niet meer bewegen en niet echt meer acteren. Je denkt toch: ‘wat is er met haar aan de hand?’ Waarom mogen vrouwen niet oud worden?” 

Hendrickx had zelf vroeger flaporen, ‘die heb ik laten rechttrekken.’ Soms heeft ze nog weleens spijt van die keuze, “het waren toch de oren die mijn vader mij heeft meegegeven. En soms komen die flaporen bij rollen nog wel eens van pas.” 

College Tour, vanavond om 20.35 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.