'Mooi hoe bevlogen mensen rond Kerst zijn'

In de adventstijd leven we toe naar de geboorte van Jezus. Voor sommige mensen een donkere tijd. Gelukkig zijn er 'engeltjes' die met een klein gebaar wat licht verspreiden.

In veel kerken is op zondag 29 november de eerste adventskaars ontstoken. Advent begint vier zondagen voor Kerst en deze periode staat voor de aanloop naar de viering van de geboorte van Jezus. In deze voor sommige mensen toch donkere dagen is het belangrijk naar elkaar om te zien en dat gebeurt op veel plekken in het land met het zogenoemde ‘Engelenproject’. Hanny van Schaik is zo’n engel.

Het leven wordt niet gemakkelijker, maar het is wel verwarmend

,,Het is mooi te zien hoe bevlogen mensen rond Kerst zijn naar een ander om te zien, om even met engelentermen te spreken’', zegt ouderling Hanny van Schaik (72) van de Johanneskerk in Leersum. Het ‘Engelenproject’ geeft mensen de gelegenheid gedurende adventstijd een ander in het licht te zetten door op elke adventszondag anoniem iets kleins bij een ander te bezorgen.

Overleden

Hanny draagt dit project een warm hart toe. ,,In de winter van 2016 was ik ontvanger van een ‘engel’. Toen ik een kaartje door de bus kreeg, zei ik: ‘Och, wat hartverwarmend.’ Ik voelde verbondenheid.’’

Advent mhz
Hanny is graag creatief bezig als engel.
Hanny van Schaik
Hanny van Schaik: 'Het gaat om de aandacht.'

Hanny’s man overleed in februari 2017. Hanny: ,,Hij was ziek, zeven jaar lang. Eerst was het nog leefbaar, maar de laatste twee jaar waren zwaar, veel ziekenhuisbezoeken.” In de winter van 2016 was er daarom een ‘kerstengel’ die aan Hanny en haar man dacht. ,,Mooi dat mijn man dit engelengebaar nog meemaakte, we hadden veel troost van vrienden, maar dat iemand zo iets liefs voor ons deed, was heel bijzonder.”

In deze donkere tijd wil de ouderling een lichtpuntje voor iemand zijn. ,,Het gaat om het gebaar, om aandacht voor een ander. Ik zie het als een teken van hoop. Ik ervaar zelf warmte van de kerk en dat wil ik een ander ook geven, juist mensen die niet naar de kerk gaan en die het moeilijk hebben." Hanny wil daarmee ook laten zien dat de kerkgemeenschap oog heeft voor mensen buiten de kerkmuren.

Advent 1.jpg
Hanny vindt het leuk een eigen schildering te geven.
Advent.jpg
Een van de 'kleine gebaren' van Hanny.

De 72-jarige ouderling droeg dit jaar twee mensen voor die een ‘kerstengel’ kunnen gebruiken, onder wie een ouder echtpaar. Drie jaar terug leerde Hanny deze mensen kennen. Op de verjaardag van de man belde Hanny hem op om hem te feliciteren. Hij nodigde haar uit voor een kop koffie. ,,Dat was bijzonder, want ik had gehoord dat hij nooit openstond voor bezoek. Eenmaal daar was het een mooie ontmoeting." Het echtpaar heeft naar Hanny’s zeggen veel pech gehad. ,,Meneer heeft hartproblemen, mevrouw ziet niet goed en is daardoor gevallen. Daarom vind ik dat dit echtpaar wel een lichtpuntje kan gebruiken.”

Rouwen

Ook droeg Hanny een voormalige buurvrouw voor. Deze mevrouw is pas verhuisd. Ze kon niet meer alleen wonen, had veel thuishulp, maar haar kinderen vonden dat het niet meer ging. ,,Verhuizen is rouwen. Vooral als je daar lang geleefd hebt, ook nog met je man. Ze was gesteld op haar spullen, was tot een jaar geleden nog mobiel en ieder mens wil autonoom zijn. Daarom wil ik haar een lichtpuntje geven. Het leven wordt niet gemakkelijker als je ontvanger bent, maar het is wel verwarmend.”