Nieloefaar (22) bij Spot On: “In Iran mag je als vrouw geen boeken schrijven of zingen”

De Iraanse Nieloefaar Bahadori (22) vertelt bij Spot On wat de protestbeweging betekent voor vrouwen in Iran. Een bijzondere aflevering die je niet wilt missen. "Als niemand haar stem laat horen, komt er nooit verandering."

Voor Nieloefaar komen de huidige protesten in Iran tegen het strenge beleid van de zedenpolitie erg dichtbij. Haar ouders komen er vandaan en er woont nog familie.  Naar aanleiding van het arrest, de dood en de protesten rondom de dood van het Iraanse meisje Mahsa Amini, knipte Nieloefaar een paar maanden geleden haar haren af. Ze vertelt waarom zij dit heeft gedaan en wat de situatie in Iran met haar doen.

Op TikTok plaatste Nieloefaar een video waarin zij haar afgeknipte haren laat zien aan haar moeder. Ze deed het uit solidariteit voor Mahsa Amini. “Zij is vermoord door de Iraanse overheid omdat zij haar hoofddoek niet goed heeft gedragen.”

 

Eeuwenoude traditie

Je kan je afvragen waarom je haar zou afknippen om te protesteren maar Nieloefaar heeft daar een duidelijke uitleg voor: “Het is een eeuwenoude traditie om je haar af te knippen. Op deze manier laat je zien dat je aan het rouwen bent. Dit is dus ook de reden dat zoveel vrouwen hun haar hebben afgeknipt.” 

 

Politieke vluchtelingen

“Mijn ouders zijn gevlucht vanuit Iran naar Nederland. Mijn roots liggen daar en de rest van mijn familie woont er ook nog steeds dus ik zou graag een keer naar Iran willen reizen.” Maar omdat je als vrouw in Iran geen boeken mag schrijven en niet mag zingen, is het voor Nieloefaar, een zangeres, en haar moeder, die boeken schrijft, onmogelijk om terug te gaan naar Iran. 

 

Bella ciao

Nieloefaar probeert een stem te zijn voor de mensen die nu geen stem hebben in Iran. “Dit doe ik door mij op social media uit te spreken en Bella Ciao, het protestlied, in het Perzisch te zingen.” Shervin Hajipour heeft het lied ‘Baraye’ geschreven en gezongen. Het gaat over wat er allemaal verboden is in Iran. Van het hand in hand lopen tot het zingen en dansen op straat. 

Dit lied is op alle social media kanalen viral gegaan en wordt over de hele wereld gezongen, ook door Nieloefaar. Dit doet zij echter niet zonder angsten, omdat ze in Nederland ook gevaar kan lopen. “Toch doe ik het en kies ik ervoor om mijn stem te laten horen. Omdat het echt nodig is. Als niemand zijn of haar stem laat horen dan komt er ook geen verandering.” 

Wil jij horen hoe mooi zij het lied ‘Baraye’ vertolkt? Kijk dan vooral de aflevering.