Geconfronteerd worden met dat je blind en doof wordt op een jonge leeftijd, het gebeurde Nikki (15). Ze werd gediagnosticeerd met het Ushersyndroom. 

"Op dit moment gaat eigenlijk alles goed. Ik kan nog met vriendinnen afspreken en bijna alles doen wat ik normaal ook doe". Er bestaan drie types binnen het Ushersyndroom. Nikki heeft type drie. Dit type is zeldzaam en slechts 2 procent van de mensen die het syndroom met zich dragen hebben dit type. 

Niet zeker wanneer

Wanneer Nikki haar zicht en gehoor verliest, is niet zeker. "Sommige kinderen worden doof geboren en worden langzaam blind, of andersom. Bij mij weten ze het eigenlijk niet zo goed. Mijn gehoor gaat het ene jaar wat sneller achteruit en het andere jaar blijft het stabiel. Qua zicht weten we eigenlijk niet hoe snel het zal gaan, maar ik ken iemand met ditzelfde type. Zij is nu rond de veertig en zij ziet nog wel iets, maar niet veel meer."

Verrast door een vriendin

Pam, de beste vriendin van Nikki, wilde haar graag in het zonnetje zetten. Ze schakelt de hulp van Margriet in en weet Nikki stiekem met een smoes de studio in te lokken. Daar wacht een grote verrassing voor Nikki.

Bekijk hier hoe Nikki werd verrast

Vond je dit een interessant verhaal?

Wij bundelen voor jou de mooiste verhalen over het thema inclusiviteit.