Op vrijdag 22 april viert De Ochtend van 4 de 4000e uitzending met een feestelijke aflevering. Het dagelijkse ontbijtprogramma viert het jubileum met luisteraars in het publiek, met een champagneontbijt en met live optredens van ensemble Fuse, fluitiste Eleonore Pameijer en programmamaker/pianist Jacobus den Herder. Alles op de vaste tijd: tussen 7:00 en 9:00 uur. 

Aan tafel bij presentatoren Margriet Vroomans en Hans Smit zitten bekende en vaste gasten van het programma, ook blikken ze terug op succesvolle onderdelen uit de afgelopen jaren, zoals Het Zeer Korte Verhaal en de serie over oorlogscomponisten.

‘Toen we twaalf jaar geleden begonnen werden we weggehoond, een programma mét in plaats van óver klassieke muziek, met nieuws, interviews en gasten; waar haalden we het lef vandaan, het was vloeken in de kerk!’ aldus presentator Margriet Vroomans. Maar inmiddels zijn we 4000 afleveringen verder en één van de belangrijkste en meest gewaardeerde  programma’s van NPO Radio 4. Ook liefhebbers van klassieke muziek worden ‘s ochtends graag bijgepraat.’. 

In de feestuitzending is een grote rol weggelegd voor De Toonzetters: mensen die de kracht van muziek inzetten buiten de concertzaal. Uit de honderden nominaties die de luisteraars zelf aandroegen koos een jury van hersenprofessor Erik Scherder, substituut-ombudsman Joyce Sylvester en Componist des Vaderlands Martin Fondse vier Toonzetters. Zij worden in de feestuitzending extra in het zonnetje gezet.

De vier Toonzetters worden in de jubileumuitzending geëerd omdat zij met muziek het verschil maken in het leven van anderen. In de week voorafgaand aan de feestuitzending komen ze uitgebreid aan bod; vanaf 18 april is iedere dag een reportage te horen waarin één van De Toonzetters centraal staat. 

4000 keer de Ochtend van 4: de feestelijke uitzending is te horen op vrijdag 22 april, tussen 7.00 en 9.00 uur, NPO Radio 4.