Slechts enkele dagen na de Olympische Spelen in Tokio, veilde een Poolse speerwerper haar zilveren medaille om de hartoperatie van een baby te helpen bekostigen. "Dit zilver kan levens redden, in plaats van stof te verzamelen in een kast." 

Olympiër veilt zilveren medaille om hartoperatie van baby te betalen

Nadat Maria Magdalena Andrejczyk op de Spelen van Rio in 2016 nèt naast een medaille greep, werd ze in 2018 gediagnosticeerd met botkanker. Andrejczyk bleef doorvechten, overwon de botkanker en behaalde begin augustus 2021 de tweede plaats tijdens de Olympische finale speerwerpen voor vrouwen in Tokio, waarmee ze haar eerst Olympische medaille wist te bemachtigen.

Inzamelingsactie 

Andrejczyk zei dat ze haar succes goed wilde gebruiken door haar medaille te veilen om een ​​vreemdeling in nood te helpen. Tijdens de zoektocht naar een inzamelingsactie stuitte Andrejczyk op de inzamelingspagina van de operatie voor de acht maanden oude Miloszek Malysa. Volgens de inzamelingspagina zouden er geen haalbare opties meer zijn om het kind te helpen in het thuisland, Polen, met als laatste hoop op overleven een operatie in het Stanford University Medical Center in Californië. Andrejczyk kondigde uiteindelijk via Facebook aan dat ze haar medaille zou veilen en de opbrengst zou besteden aan de operatie.

De inzamelingsactie had al een kickstart gekregen door Kubus, een jongen die het niet op tijd gehaald heeft, maar wiens ouders besloten het ingezamelde geld door te geven aan Miloszek. Er was echter nog een groot bedrag nodig. "En op deze manier wil ik ook helpen. Voor hem veil ik mijn olympische zilveren medaille", aldus Andrejczyk.

Dit zilver kan levens redden

"De echte waarde van een medaille blijft altijd in het hart", zei Andrejczyk in The Times. "Een medaille is slechts een object, maar kan van grote waarde zijn voor anderen. Dit zilver kan levens redden, in plaats van stof te verzamelen in een kast. Daarom besloot ik het te veilen om zieke kinderen te helpen."

Hoogste bod 

De Poolse supermarktketen Zabka deed het hoogste bod en betaalde ongeveer €106.000 voor de zilveren medaille. Maar in plaats van de prijs in ontvangst te nemen, kondigde Zabka aan dat Andrejczyk alsnog de zilveren medaille mocht houden. "We waren ontroerd door het mooie en buitengewoon nobele gebaar van onze Olympiër", zei het bedrijf in een Facebook-post vertaald uit het Pools. "We hebben ook besloten dat de zilveren medaille uit Tokio bij Maria blijft, die liet zien hoe geweldig ze is."

Nadat de veiling was gesloten, vertelde Andrejczyk in een post dat de medaille voor haar een "symbool van strijd, geloof en het najagen van dromen was ondanks vele tegenslagen". Ze voegde eraan toe: "Ik hoop dat het voor jou een symbool zal zijn van het leven waar we samen voor hebben gevochten."