Een bijzonder klooster, kunst en de planten top-drie van beheerder Markus Eeftinck.

Parkeer de waan van de dag en geniet van kunst, historie en natuur. Dat kan bij Buitenplaats Doornburgh in het Utrechtse Maarssen. Omringd door een prachtige landschapstuin vol unieke flora en fauna staan hier een 18e eeuws landhuis én een voormalig klooster uit de jaren zestig dicht bij elkaar. Deze buitenplaats aan de Vecht werd in 1623 aangelegd als toevluchtsoord voor rijke Amsterdammers, die de stad even achter zich wilden laten. Ook vandaag de dag nog is Doornburgh een plek om tot rust te komen.

Zin in morgen
Zin in morgen

Tot vijf jaar geleden werd het klooster, de Priorij Emmaus, bewoond door de zusters Kanunnikessen van het Heilig Graf. Zij lieten het bouwen door architect Jan de Jong, een leerling van de architect-monnik Dom van der Laan, die beroemd was om zijn sobere, minimalistische ontwerpen. De bijzondere maatvoering van Van der Laan doet iets met je. Alsof je als vanzelf tot rust en bezinning komt. Architect Jan de Jong wilde Priorij Emmaus maken tot 'een plaats voor het lichaam en uitzicht voor de geest'.

Uiteindelijk maken wij mensen een plek heilig

Zr. Monica, oud bewoonster Priorij Emmaus

In 2017 vertrokken de laatste zusters uit het klooster. Het gebouw, een Rijksmonument, is inmiddels een broedplaats geworden voor kunst en wetenschap. Diverse makers kunnen tijdelijk hun intrek nemen in het klooster om nieuw werk te maken, geïnspireerd door de bijzondere omgeving. 

Op dit moment is er de expositie 'Vorm aan de Vecht' te zien, die vier sterren kreeg in de Volkskrant: 'In veel culturen worden goddelijke krachten toegekend aan bomen, rivieren en zelfs stenen. De band tussen menselijke cultuur en onzichtbare natuurkrachten worden verbeeld door poefjes die ogen als reusachtige kiezels, een schelpvormige stoel en een druppelvormig wandkleed. Want als de goddelijke aanwezigheid in architectuur kan schuilen, zoals bij dit klooster, waarom dan niet in een meubel?' De expositie 'Vorm aan de Vecht' is tot en met 25 september te bezoeken.

Zin in morgen
Zin in morgen

De landschapstuin van buitenplaats Doorburgh is eind negentiende eeuw ontworpen door tuinarchitect J.D. Zocher, die ook het Amsterdamse Vondelpark ontwierp. Wandelend over de historische buitenplaats ontdek je meanderende paden en unieke flora en fauna. De tuin is vrij te bezoeken en speciaal voor Zin in morgen geeft beheerder Markus Eeftinck zijn top drie van bijzondere planten en bomen die er te zien zijn.

Bolletjeskers

"Een heel zeldzaam plantje met een mooie bloem, die maar twee weken bloeit. Je hebt ze met roze en witte bloemen, maar die met witte bloemen is het meest bijzonder. En die staat bij ons in de tuin! De bolletjeskers heeft zaadjes die in een suikerlaagje verpakt zijn, 'mierenbroodje genoemd. Mieren nemen die zaadjes mee naar hun hol en zo worden ze verspreid."

Zonnehoed

"Deze komt op 150 plaatsen in Nederland voor. Het is een uitheemse plant die vroeger werd meegenomen van buitenlandse reizen. Patserige souvenirs waren het eigenlijk: kijk mij eens. Maar deze planten zijn inmiddels cultureel erfgoed geworden, want je ziet ze alleen bij kasteel- en kloostertuinen.

De Veldesdoorn

"Deze boom wordt normaal gesproken 12 meter groot. Maar de boom die bij ons in de tuin staat is 20 meter geworden. Blijkbaar is dit een mooie standplaats en heeft de boom ook wat geluk. Ik vind het mooi om te zien dat hij zo groot mag worden op deze plek."

Zin in morgen
1 min 7 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Thomas gaat op bezoek bij buitenplaats Doornburgh, waar het klooster van de buitenplaats een nieuwe bestemming heeft gekregen.

Nog meer weten over buitenplaats Doornburgh?

In Zin in morgen brengt Thomas Cammaert een bezoek aan deze mooie plaats