Ontmoet de eerste dieren van Nieuwe Boeren!

Ontmoet de eerste groep dieren die rondloopt op het erf van het nieuwe avontuurlijke realityspel Nieuwe Boeren: zeven kippen, één trekpaard en twee koeien. 

De kandidaten moeten kennis opdoen over het leven op de boerderij. Dit doen ze aan de hand van de Boerenbijbel die ze hebben gekregen. Hier staat alles in wat ze moeten weten, ook over de dieren. 

Kippen

Haan op wiel
Haan op een wiel
Thijs met kip
Thijs met kip op schoot
  • Mannetje: haan
  • Vrouwtje: hen
  • Pasgeboren: kuiken

De kip is de meest voorkomende vogelsoort ter wereld, namelijk 52 miljard. Wist je dat in een groep kippen, ook wel toom genoemd, een duidelijke rangorde is? De plaats die een kip heeft in de rangorde bepaalt wie als eerste eet en wie de beste stokplekken krijgt. 

Dit moeten de kandidaten doen

Als kippen buiten lopen verzamelen ze voor het grootste deel hun eigen voedsel. Wel zijn ze kwetsbaarder voor roofdieren, dus de kandidaten moeten ervoor zorgen dat de kippen 's nachts in een goed afgesloten nachthok zitten. 

Trekpaard

Paard aan de wagen
Nathalie berijdt paard en wagen
Jethro met paard
Jethro met het paard
  • Mannetje: hengst
  • Vrouwtje: merrie
  • Pasgeboren: veulen

Het Nederlandse trekpaard is koudbloedig wat verwijst naar de zware bouw en het rustige temperament. Perfect dus voor het werk op het land. 

Dit moeten de kandidaten doen

De kandidaten moeten het paard dagelijks borstelen en controleren of er steentjes in de hoeven zitten. Wellicht dat ze de hoeven ook schoon moeten maken om problemen zoals kreupelheid te voorkomen. 

Koeien

Koeien onderweg naar de wei
Koeien naar de wei
Francoise en Jos met de koe
Francoise en Jos begeleiden de koe naar de wei
  • Mannetje: stier 
  • Vrouwtje: koe
  • Pasgeboren: kalf

Koeien zijn rond 6000 jaar voor Christus gedomesticeerd, vermoedelijk in het noorden van Afrika. Eerst waren runderen nodig in de landbouw als last en trekdier en voor de productie van vlees en mest. Later werden ze ook gebruikt voor hun melk en  melkproducten.

Dit moeten de kandidaten doen

De kandidaten moeten de twee koeien van de stal naar de wei zien te krijgen. Dat is een enorme klus. 

Daarnaast moeten ze vroeg uit de veren om de koeien te melken. Dit moet twee keer per dag. Het is belangrijk dat het melken elke dag op hetzelfde tijdstip plaatsvindt en het liefst door dezelfde mensen. Met de melk van de koe kunnen ze op kaasgebied van jonge Hollandse kaas, camemberts, brie, cheddar en mozzarella maken. 

Wil je meer groene verhalen?

Wij bundelen voor jou interessante tips, verhalen en video's over duurzaamheid. 

Ik ben benieuwd