Op zoek naar een hoopvolle toekomst in nieuwe podcast Ronnie

Ruben en Marijke zijn dolgelukkig in verwachting van hun zoon, die ze tijdens de zwangerschap Ronnie noemen. Maar al gauw voegen zich zorgen bij de blijdschap: hoe zit het met ophopend afval en wat gaan zijn luiers daaraan bijdragen? Hij zal een paar ton CO2 toevoegen. Hij is een extra mond om te voeden. Is er straks nog wel genoeg? Ze schepen Ronnie op met de wereld en de wereld met Ronnie.

In zeven afleveringen gaat vader Ruben op zoek naar een hoopvol verhaal over de toekomst om aan Ronnie te vertellen als hij geboren is. Hoe ziet die nieuwe wereld eruit? Die vraag staat centraal in de nieuwe podcast Ronnie.

Als antwoord op hun zorgen besluit Ruben op zoek te gaan naar utopieën. Hij spreekt met filosofen, wetenschappers, activisten, een kunstenaar, kinderen, en een monnik. Allemaal mensen die hun leven anders inrichten naar aanleiding van hun zorgen óf een idee hebben over een utopie. Aan het einde van iedere aflevering hoor je, in een fictief dagboekfragment, hoe de 16-jarige Ronnie het vindt om in de utopie te leven die daarvoor is beschreven.

In de eerste aflevering vraagt Ruben zich af hoe een ideale wereld eruitziet waarin afval geen probleem is. Voor een hoopvol verhaal gaat Ruben langs bij Dirk Groot, alias de Zwerfinator. Hij ruimt dagelijks zwerfaval op, registreert het en weet met die data het bedrijfsleven en de overheid in beweging te brengen. Daarna bespreekt hij met filosoof Lisa Doeland waarom ze in een utopie de prullenbak niet als verdwijnmachine ziet en hoe nieuwe generaties de zorg moeten dragen voor het afval van oude generaties.

In de daaropvolgende afleveringen komen de thema’s spullen, voedsel, klimaat en populatie aan de orde. Is die enorme lijst babyspullen wel echt nodig? Kan de aarde alle mensen in de toekomst van genoeg voedsel voorzien? Hoe ziet een wereld eruit zonder dreigende klimaatverandering? Of zijn we simpelweg met te veel mensen op de wereld?

Ronnie is te beluisteren via Apple Podcasts/iTunes, Spotify, Stitcher, Pocket Casts, Google Podcasts, nporadio1.nl en in de NPO Radio 1 app.