Op 25 november start de wereldwijde campagne Orange The World tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. In 2022 is het thema van de campagne in Nederland preventie. De campagne duurt tot 10 december, Internationale Mensenrechtendag.

Maatschappelijk probleem

Tijdens de campagne worden wereldwijd allerlei activiteiten georganiseerd. Zo kleuren er bijvoorbeeld verschillende prominente gebouwen oranje om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen. Ook in Nederland besteden veel gemeenten, maatschappelijke organisaties en bedrijven aandacht aan Orange The World. Het doel van de campagne is om een omslag te maken in het denken over geweld tegen vrouwen. Waar dit vroeger als ‘vrouwenprobleem’ werd gezien, waarbij de focus met name op slachtoffers en goedbedoelde adviezen aan vrouwen was, wordt het steeds meer als een maatschappelijk probleem gezien.

Geweld tegen vrouwen

Fysiek, psychisch of seksueel geweld tegen vrouwen komt vaak voor. Maar liefst één op de drie vrouwen ter wereld krijgt in haar leven te maken met fysiek of seksueel geweld. Er sterven wereldwijd 137 vrouwen per dag aan geweld. In Nederland sterft er elke 8 dagen een vrouw door geweld. Schokkende cijfers die ons allemaal aan gaan. 

Bron: Orange the world 

#medestander pledge

Samen kunnen we geweld tegen vrouwen en meisjes de wereld uithelpen. Met het ondertekenen van de medestander pledge van Orange The World geef je aan dat jij je wilt inzetten om geweld tegen vrouwen en meisjes te bestrijden. De petitie is een intitiatief van UN Women, een organisatie die zich inzet voor vrouwenrechten en gendergelijkheid. Wordt ook #medestander in de strijd tegen geweld tegen vrouwen. Teken de pledge en ontvang de nieuwsbrief met tips.

Onderteken hier

Ambassadeurs

Radiopresentator Ruud de Wild en ondernemer Olcay Gülsen zijn ambassadeur voor Orange The World. In onder andere het radioprogramma De wild in de middag wordt er aandacht besteedt aan de campagne. Lees hier welke radioprogramma's nog meer aandacht besteden aan geweld tegen vrouwen:

Meer weten?

Lees hier alle informatie omtrent de campagne, de acties en het laatste nieuws van Orange The World.

Orange the World

Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen

Op 25 november is het de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen. Met diverse programma’s besteedt KRO-NCRV de komende twee weken aandacht aan het onderwerp geweld tegen vrouwen.

Belaagd