Peper- en zouttip van chefkok Ramon!

"Breng je gerecht op smaak met peper en zout." Hoe dan? Wat is dan de juiste smaak? Emmely belt Ramon van Binnenstebuiten met deze brandende vraag.

Je voegt allerlei ingrediënten toe aan je gerecht. Zout zorgt ervoor dat al deze smaken nog intenser worden. Zuren worden bijvoorbeeld nog zuurder, op een goede manier dan hè. Peper zorgt ervoor dat je eten iets pittiger wordt.

Maar hoeveel peper en zout moet je toevoegen om een gerecht op smaak te brengen? Want... smaken verschillen, toch? Daar heeft Ramon de perfecte tip voor.
Snijd een tomaat in drie plakjes. Een tomaat heeft veel zuren, dus zout werkt prachtig met tomaat. Strooi op een plakje geen zout, het tweede plakje een beetje zout en wat meer zout op de laatste. Je proeft direct verschil tussen geen en een beetje zout. Eet dan het laatste plakje op. Welke vind je het lekkerst? Zoveel zout kun je dus gebruiken in je gerecht!

Luister hier het fragment over zout

Wil je nog meer weten over zout? Of het wel of niet goed voor je is en waar ons zout vandaan komt bijvoorbeeld. Culinair journalist Joël neemt je mee in de wereld van het zout.

Bekijk de aflevering