HYLS, van Fries naar Ariya

Datum: 12 jun 2016 om 13:10

Wat is de prijs van waar geluk? Hyls Hiddema (37) uit Weidum heeft een jaar geleden, na een lange spirituele zoektocht, zijn intrede gedaan in het boeddhistische Ariya Centrum in Thailand. Met als doel: leven in een permanente staat van geluk, oftewel het bereiken van Nirwana. Daarvoor moest hij, net als de Boeddha zelf, zijn Thaise vrouw Waw en zevenjarige zoon Aran achterlaten.

Hyls bestudeert, volgens zijn verlichte leraar Luang Por Pichai, de puurste vorm van het boeddhisme. En hij is er van overtuigd dat hij in Luang Por de goede leraar heeft gevonden. “Zonder leraar kom je niet ver. Te moeilijk en te theoretisch. Dan zie je nooit je eigen blinde vlekken.” Het doel is om Nirwana, het uiteindelijke thuiskomen, nog in dit leven te bereiken. “Als je alle vragen weet en je kunt ze ook beantwoorden, als je een helder inzicht krijgt in het hoe en waarom, dan kun je verlicht raken.”

Vriend en filmmaker Halbe Piter Claus zocht Hyls op en kreeg unieke toegang tot het Ariya Centrum. Voor het eerst in twintig jaar komt met deze film bewegend beeld van die onbekende gemeenschap naar buiten. In ‘HYLS - fan Fries nei Ariya’ zien we wat de winst én wat de consequenties zijn van Hyls’ fundamentele keuze. En waar blijft de kleine Aran als Waw ook de tempel ingaat?

De documentaire ‘HYLS - fan Fries nei Ariya’ is ontstaan uit een coproductie met KRO-NCRV.
 

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880