Persbericht

KRO De Wandeling: Alex was een meisje

Datum: 26 jan 2015 om 19:20

‘Toen ik een jaar of zeven was kreeg ik door dat de wereld ingedeeld was in jongens en meisjes. Ik was aan de verkeerde kant geplaatst, dat was een ijzingwekkende ontdekking’. Alex Bakker beseft al jong dat hij in het verkeerde lichaam zit, een meisjeslichaam.

Maar Alex kan en wil die gevoelens niet toelaten. ‘Ik heb heel fanatiek m’n best gedaan om dat gevoel te negeren. Je zit opgesloten in een verkeerd lichaam, dat is benauwend. Ik snap wel dat ik het als kind wegstopte, anders ben je in constante paniek’. Vooral in de puberteit, als Alex zijn lichaam ziet veranderen, valt het hem zwaar. ‘Het gevoel dat je lichaam je verraadt is verschrikkelijk. De jaloezie op jongens en mannen was enorm, in de moeilijkste tijd werd ik daar helemaal gek van’.

Als Alex eind twintig is besluit hij zich te laten opereren. ‘Aanmelden bij het ziekenhuis was de grootste beslissing. Toen ik die stap had gezet was het allemaal geweldig! Ik was ontroerd door het testosteron. Vroeger liet m’n lichaam me in de kou staan, nu deed het juist precies wat het moest doen’.

‘Toen ik eenmaal mijn nieuwe leven had, was het te moeilijk om mijn oude leven nog onder ogen te zien. De spullen van m’n leven als meisje heb ik in dozen gestopt. Dagboeken, foto’s van vroeger, ik heb er al die jaren niet meer naar gekeken’. Maar dat ging zich na verloop van tijd wreken en Alex maakt alsnog de dozen open. ‘Dat was moeilijk, heel pijnlijk.’ Maar Alex zet door en schrijft alles op in zijn boek ‘Mijn valse verleden’.

Arie Boomsma wandelt met Alex Bakker in Nationaal Park De Hoge Veluwe.

KRO De Wandeling, maandag 26 januari om 19.20 uur bij de KRO op NPO 2
Herhaling zondagochtend 1 februari om 8.00 uur op NPO 2

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880