Persbericht

KRO-NCRV 2Doc: A Leak in paradise

Datum: 16 sep 2015 om 23:00

Tweemaal lekte de Zwitserse bankmedewerker Rudolf Elmer gegevens van steenrijke rekeninghouders van de Zwitserse private bank Julius Bär aan WikiLeaks.
Zo wilde Elmer, die voorheen topman was bij de vestiging van Bär op de Kaaiman Eilanden, onthullen welke zakenlieden, bedrijven en artiesten zich achter het Zwitserse bankgeheim verschuilden om mogelijkerwijs belasting te ontduiken. In de internationale co-productie A Leak in Paradise onderzoekt regisseur David Leloup het verhaal van klokkenluider Elmer en de belastingparadijzen.

De consequenties voor klokkenluider Rudolf Elmer zijn enorm. Na de onthullingen krijgt hij te maken met ontslag, bedreigingen en intimidaties en een reeks van gerechtelijke procedures. Hij zit lange tijd tijd in preventieve hechtenis omdat hij heeft samengewerkt met WikiLeaks. De documenten die hij heeft gelekt, geven een onthullend en angstaanjagend inzicht in een onbekende wereld: die van de 'offshore banking' en internationale belastingontduiking. Het is een industrie van geheimhouding die niet kan gedijen zonder medeplichtigheid van kleine staten, waarvan de wetten bankgeheim en anonimiteit  garanderen. Ook Nederland speelt hierin een belangrijke en dubieuze rol. De Nederlandse Belastingdienst maakt al decennia lang afspraken met multinationals als Google en Apple die dankzij brievenbusfirma’s in Nederland hun winsten doorsluizen naar belastingparadijzen elders ter wereld. 

KRO-NCRV 2Doc: A leak in paradise is het verhaal van de kruistocht van een klokkenluider tegen belastingparadijzen/ De documentaire laat tegelijkertijd zien hoe de ondoorzichtigheid en het gebrek aan regelgeving in de internationale bankenwereld bijdroegen aan de financiële crisis.

A leak in paradise is een film van David Leloup voor Domino Production en is een internationale co-productie van KRO-NCRV, RTBF (Télévision belge) en WIP (Wallonie Image Production). De film is mogelijk gemaakt met steun van het Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles, het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), het MEDIA Development Programme of the European Union en het Fonds pour le journalisme en Fédération Wallonie-Bruxelles.

KRO-NCRV 2Doc: A leak in paradise, woensdag 16 september, 23.00 uur, NPO 2.

Tijdens de themaweek Financiële fratsen op NPO Doc (12-18 september) selecteert Joris Luyendijk documentaires over de waanzin en wonderlijke cultuur van de financiële wereld en voorziet deze van een introductie.

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880