KRO-NCRV 2Doc: Als ik je zie, dan groet ik je

Datum: 28 okt 2015 om 23:00

Op een zondagmiddag in februari 2014 lopen twee jonge mannen met bedekt gezicht en een groot getrokken mes het buurtcafe in Amsterdam-IJburg binnen. Julia Roeselers werkt achter de bar en staat onder bedreiging van het mes de inhoud van de kassa af. De gebeurtenis maakt een diepe indruk op haar; de verwarring en emoties worden versterkt door de ontdekking dat een van de jonge daders een buurjongen is.

Anders dan haar omgeving en de samenleving die om zware straffen roept, voelt Julia weinig voor wraak en vergelding. Gevangenisstraf betekent volgens haar dat de jonge overvallers binnen de gevangenis vooral tips krijgen de volgende keer uit handen van de politie te blijven. Julia wil graag een gesprek met haar buurjongen om hem te confronteren met de gevolgen van zijn actie. Ze schrijft een brief aan de rechter waarin ze vraagt om herstelbemiddeling tussen haar en de daders, een mogelijkheid die wettelijk is vastgelegd. De rechter wijst het verzoek af met het argument dat de jonge daders door hun zwijgen in de rechtszaal aantonen dat ze niet klaar zijn voor een bemiddelingsgesprek. “Advocatuur en rechterlijke macht zijn niet uit op herstelbemiddeling”, concludeert Julia na meerdere gesprekken, “Ze proberen dader en slachtoffer zover mogelijk uit elkaar te houden”. Julia wacht niet langer, ze trekt de stoute schoenen aan en zoekt contact met de moeder van één van de daders. 

‘Als ik je zie, dan groet ik je’ gaat over de mogelijkheden en onmogelijkheden van het Nederlandse jeugdstrafrecht. Als je als slachtoffer van een misdrijf mediation of herstelbemiddeling wil, wat zijn dan je mogelijkheden? Restorative justice oftewel herstelrecht is sinds 2012 verankerd in het Wetboek van Strafrecht. In de wet staat dat zowel slachtoffer als verdachte zo snel mogelijk geïnformeerd moeten worden over de mogelijkheid tot herstelbemiddeling. Maar in de praktijk gebeurt dat zelden. ‘Als ik je zie, dan groet ik je’ houdt op persoonlijke, geëngageerde en poëtische wijze een pleidooi voor herstelbemiddeling tussen dader en slachtoffer.

KRO-NCRV 2Doc: ‘Als ik je zie, dan groet ik je’ is een film van Julia Roeselers en Viewpoint Productions en kwam tot stand met steun van CoBO fonds, Stichting Achmea Slachtoffer en Samenleving (SASS), Stichting Democratie en Media,  Steunfonds Pro Juventute en de Bianchi Herstelrecht Stichting.

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880