Persbericht

KRO-NCRV 2Doc: De Beveiligers (HH)

Datum: 25 feb 2020 om 23:15

KRO-NCRV 2Doc: De Beveiligers - 3

In steden hangen beveiligingscamera’s op straat en in het openbaar vervoer, politici worden dag en nacht bewaakt en de kans op een aanslag in Nederland is reëel. Beveiliging lijkt vanzelfsprekend en vooral nodig. Zijn beveiligers in staat om ons te beschermen of leveren ze vooral schijnveiligheid? Regisseur Anneloek Sollart filmde voor De Beveiligers vijf personen die ons veilig moeten houden, waaronder een persoonsbeveiliger van Geert Wilders en de securitymanager van de kerncentrale in Borssele.  

Voor regisseur Anneloek Sollart was de draaiperiode intensief en spannend. Het is de eerste keer dat een persoonsbeveiliger van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) wordt geportretteerd. De DKDB mocht niet onthullen waar ze op welk moment met een beveiligde persoon, zoals Geert Wilders of iemand van het Koninklijk Huis zou zijn. De crew was daarom volledig op twitteraccounts aangewezen.

In De Beveiligers zien we Michael, persoonsbeveiliger van Geert Wilders, oefenen met een AK-47. De afgetrainde professional moet tijdens zijn werk kunnen reageren als een robot: “Als ik moet kiezen tussen het leven van een zesjarig kind en de persoon die ik beveilig, zal ik voor de laatste kiezen. Dat is mijn taak.” Andere hoofdpersonen in De Beveiligers zijn: John de Nooijer, Security Manager van kerncentrale Borssele, waar nooit eerder iemand is geïnterviewd over de beveiliging van de nucleaire installatie, en Jory Brenders, beveiliger tijdens de Gaypride, het jaarlijkse evenement dat hoog op de targetlijst staat als mogelijk doelwit voor terroristen.Michael van Gulik en Albert Verhoeven werken als camerabeveiligers van de Rotterdamse metro (RET). Zij kunnen met ruim 1.600 camera’s inzoomen op het scherm van je mobieltje en tegelijkertijd een heel metrostation overzien.Beveiliger in opleiding Donald Basabose (Hofstad Security) is de enige beveiliger in de film die terrorisme aan de lijve heeft meegemaakt toen hij als kind in Burundi woonde, waar Hutu's en Tutsi's elkaar naar het leven stonden. Daarom wil hij het vak in, om te kunnen ingrijpen. Donald vindt dat zijn taak als mens. “Terreur, je weet niet hoe snel het kan gaan, totdat je het zelf meemaakt.”

De Beveiligers is een film van Anneloek Sollart, geproduceerd door Basalt Film in samenwerking met KRO-NCRV. Anneloek Sollart maakte eerder de veelbesproken documentaires Rauw en Rauwer. De Beveiligers is de winnaar van de KRO-NCRV documentaire wedstrijd 2016, over angst in de samenleving. De film kwam mede tot stand met steun van CoBo.

De Beveiligers werd eerder uitgezonden op woensdag 9 januari 2019 op NPO2.

2Doc: De Beveiligers, dinsdag 25 februari om 23.15 uur op NPO 2

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880