KRO-NCRV 2Doc: De stakende stad

Datum: 22 feb 2016 om 20:55

Op 25 februari wordt herdacht dat het 75 jaar geleden is dat de Februaristaking plaatsvond. Zaterdag 22 en zondag 23  februari 1941 pakken de Duitsers voor het eerst, als represaille, 427 willekeurige Joodse mannen op en voeren hen af naar een onbekende bestemming. Slechts twee mannen keren na de oorlog levend terug. Deze razzia is de directe aanleiding voor de Februaristaking drie dagen later. Tijdens de staking, die twee dagen duurt, schiet de bezetter met scherp, met  negen doden en vele zwaargewonden als gevolg.  Nergens anders in heel bezet Europa heeft het wegvoeren van de Joden tot zo'n massaal protest geleid. 

Aan de vooravond van de herdenking zendt KRO-NCRV 2Doc de documentaire De stakende stad uit over de dagen die vooraf gaan aan de staking.  De verontwaardiging onder de bevolking over de razzia werkt als aanjager op de reeds bestaande arbeidsonrust. De Amsterdamse trambestuurders weigeren uit te rijden en binnen enkele uren hebben vele grote en kleine bedrijven het werk neergelegd. De Amsterdamse ponten brengen duizenden havenarbeiders die mee gaan staken, naar het centrum van de stad.

De stakende stad is een reconstructie van een prominente verzetsdaad uit de Tweede Wereldoorlog die zelfs internationaal van betekenis is. Een Duitse soldaat fotografeerde de razzia op het Jonas Daniel Meijerplein. De foto's blijven bewaard en komen na de oorlog boven water en vinden hun plek in het archief van het NIOD. In de angst en chaos van de razzia merkt bijna niemand dat de soldaat foto's maakt. Foto's die zijn bedoeld voor een rapportage aan SS-leider Heinrich Himmler. Op één van de foto's kijkt een jonge man recht in de camera. Dwars door de lens en zijn belager heen kijkt hij ons aan. Pas vijfenzeventig jaar later weten we misschien wie hij is.

De stakende stad is een film van Martijn van Haalen en Bernd Wouthuysen  en geproduceerd door Mass-Klo Films voor KRO-NCRV

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880