KRO-NCRV 2Doc: Erbarme Dich

Datum: 24 mrt 2016 om 22:55

Een groep daklozen die elke vrijdagmorgen een koor vormen, wordt uitgenodigd om de repetities van de Matthäus Passion bij te wonen. In een voormalige kerk zien ze hoe koor en orkest het muziekstuk instuderen. De daklozen ervaren het lijdensverhaal vanuit hun eigen levensgeschiedenis. Op witte donderdag zendt de KRO-NCRV 2Doc de documentaire Erbarme Dich  uit, die de persoonlijke band van mensen met de Matthäus Passion laat zien.

Tijdens de opvoering vertellen verschillende mensen over hun verhouding met het muziekstuk van Bach waaronder enkele daklozen, operaregisseur Peter Sellars,  koordirigent Simon Halsey, choreograaf en danser Emio Greco en schrijfster Anna Enquist. Dirigent Pieter Jan Leusink vertelt zijn dramatische persoonlijke verhaal. Hij leeft voor de Matthäus Passion maar het muziekstuk zorgde ook voor een pijnlijke breuk met zijn zeer gereformeerde vader.

Geleidelijk blijkt dat de Matthäus Passion een beslissende rol heeft gespeeld in de verhoudingen tussen mannen en vrouwen, geliefden, vaders en zonen, moeders en hun ongeboren kind en vaders en dochters. De verhalen van de personages zijn zowel uniek als invoelbaar; uiteindelijk kent iedereen een vorm van lijden, verlies en liefde. Wij allen hebben zichtbare of onzichtbare littekens opgelopen. Het lijdensverhaal van de Matthäus Passion is daarom niet alleen tijdloos, maar ook vertrouwd, ondanks onze verschillen delen we het geheim van de muziek.

Erbarme Dich ging in première op het Nederlands Filmfestival van 2015 en maakte een tocht langs veel filmfestivals waaronder die van  Göteborg, Lissabon, Vancouver en Leipzig.  Meer dan 25.000 mensen Nederlanders zagen de film inmiddels in de bioscoop waar hij ook dit jaar nog in de periode voor Pasen te zien is.  Erbarme Dich is een film van regisseur Ramón Gieling en is geproduceerd door KeyDocs. De film werd mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Mediafonds, het Filmfonds en CoBO.

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880