Persbericht

KRO-NCRV 2Doc: In de armen van Morpheus

Datum: 30 nov 2021 om 23:15

Bijna een kwart van de Nederlanders heeft slaapproblemen. Wat doe je als je slaap zo heftig is dat het je leven overdag ontwricht? Als je nachtmerries ook na het ontwaken voortduren? De KRO-NCRV 2Doc: In de armen van Morpheus (30 november, 23.15 uur, NPO 2) is een ontdekkingstocht naar de schoonheid en de wreedheid van de slaap. Een irrationele wereld waar wij geen vat op hebben, maar die wel vat heeft op ons.

Roselien is een jonge, creatieve vrouw die altijd moe is en overal in slaap valt, haar grens tussen droom en realiteit is geheel vervaagd. Ze heeft zichzelf aangeleerd om haar levendige dromen te tekenen terwijl ze in slaap valt. Zo probeert ze de fantastische wereld van haar slaap vast te leggen. Een diepgaand medisch onderzoek moet haar naar een normaler slaappatroon leiden. Uiteindelijk blijkt er een werkzaam medicijn te zijn, maar tegen welke prijs?

Emily wordt sinds haar vroegste jeugd geplaagd door apocalyptische nachtmerries, die te maken lijken te hebben met haar streng religieuze opvoeding. ’s Nachts valt ze haar man met vorken en schroevendraaiers aan, de volgende ochtend weet ze van niks. Een reis naar Suriname brengt haar bij de geesten uit haar familieverleden, een lokaal ritueel lijkt uitkomst te bieden.

Behalve deze twee personen leren we meer mensen kennen. Een dichteres, overbewust van haar lichaam en geest, dwaalt hele nachten door Brussel.  Een moeder wier nachten worden geteisterd door levensechte slaapverlammingen. Een muzikant die gewekt wordt door luide explosies in zijn hoofd. Een man die hooguit twee uur per nacht een droomloze slaap kan vatten rest een doorwaakt bestaan, waarin hij nooit aan zichzelf kan ontsnappen.

Ben je degene in je slaap, of de persoon als je wakker bent? Is je dagelijkse leven een gevolg van hoe je de nacht bent doorgekomen of is je nachtleven een verwerking van je dagelijkse bestaan? In de armen van Morpheus is een cinematografische ode aan de absurde en ongrijpbare kanten van ons bestaan.

Ook het tv-programma De slapelozen (maandag 29 november, 22.35 uur op NPO 2) volgt slapelozen uit het gelijknamige radioprogramma van Frits Spits naar de geborgenheid van hun slaapkamer. We zien ze worstelen met de slaap, rommelen of zich overgeven aan de roep van de nacht. Terwijl de ene slapeloze de nacht gebruikt om zijn eigen creativiteit uit te dagen, gaat een ander sporten op de verlaten straten. Wat is de magie van de nacht voor hen die niet kunnen slapen, als verder iedereen op één oor ligt? Met De slapelozen en In de armen van Morpheus laat KRO-NCRV zien dat een rustige, uitgeslapen nacht lang niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Maar de slapelozen zullen nooit bij de pakken neer gaan zitten en zullen de nacht, al dan niet van harte, omarmen.

In de armen van Morpheus is geregisseerd door Marc Schmidt (o.a. De regels van Matthijs) en geproduceerd door DOXY Films in coproductie met KRO-NCRV en Associate Directors. Deze film is gemaakt met steun van het Mediafonds, Nederlands Filmfonds, Netherlands Film Production Incentive, CoBO-fonds en het VAF.

KRO-NCRV 2 Doc: In de armen van Morpheus, dinsdag 30 november om 23.15 uur bij KRO-NCRV op NPO 2. 

Programma

Documentaires

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880