KRO-NCRV 2Doc: Op de vleugels van Dex

Datum: 29 feb 2016 om 21:00

Voor de jonge Dex is het leven één groot dansfeest en het is dan ook zijn droom om te dansen bij het Nationale Ballet. Alleenstaande moeder Mona heeft alles over voor de passie van haar talentvolle zoon. Vanuit haar flatje in Purmerend en haar tuinhuisje in Amsterdam werpt moeder Mona zich op als de personal coach van Dex. Ze zorgt, juicht, troost en waarschuwt Dex bij iedere stap die hij zet. Alles staat in het teken van het ontwikkelen en tot wasdom brengen van zijn talent, iets wat Mona zelf in haar jeugd heeft gemist.

Op de vleugels van Dex (maandag 29 februari, 20.55 uur, NPO 2) is een ontroerende documentaire over verantwoordelijkheden en misverstanden in de opvoeding. De socialistische idealen waren voor de ouders van Mona belangrijker dan de ambities van hun dochter. Ze streden voor een betere wereld en gelijke kansen voor iedereen en gingen van demonstratie naar actievergadering. Mona wil het als moeder zelf anders doen.

Aanvankelijk is de energie van Dex onuitputtelijk en begint en eindigt hij zijn dagen met pliés en pirouettes. Als in het laatste jaar van de Balletacademie de lat hoger ligt dan ooit, raakt Dex smoorverliefd en verslapt zijn aandacht. Gaat hij het na al die jaren opgeven? Mona laat het er niet bij zitten want strijd en doorzetten zijn haar met de paplepel ingegoten. Kan Mona haar zoon op koers houden in de strenge afvalrace van de Nationale Balletacademie?

KRO-NCRV 2 Doc: Op de vleugels van Dex is een 'Billy Elliot verhaal' van Hollandse bodem dat laveert tussen de ambitieuze wereld van het klassieke ballet en het arbeidersbestaan in een Amsterdams volkstuincomplex. Een ontroerende film over dromen en idealen en worden wie je bent maar ook over verantwoordelijkheden en misverstanden in de opvoeding.

KRO-NCRV 2Doc: Op de vleugels van Dex is een film van Nousjka Thomas voor  de KRO-NCRV . Maandag 29 februari, 20.55 uur, NPO 2. 

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880