KRO-NCRV 2Doc: Taxibotsing

Datum: 11 sep 2017 om 21:00

De digitalisering van ons dagelijks leven is met de nieuwe taxidienst UberPop weer een stapje verder opgeschoven. Met een simpele app op je mobiele telefoon is het mogelijk om je tegen een aantrekkelijke prijs van A naar B te laten vervoeren door automobilisten die daar officieel niet voor gekwalificeerd zijn. Je hoeft slechts in het bezit te zijn van een eigen auto om je als UberPop chauffeur aan te bieden. ’Een ordinaire snordersdienst’ volgens veel taxichauffeurs die de komst van de digitale concurrent met lede ogen aanzien: “Het is knokken voor een plakje kaas op je brood”.
 
Frans Bromet volgt in KRO-NCRV 2Doc: Taxibotsing de strijd van de gevestigde taxiwereld tegen Uber, een online programmaatje dat op den duur de Nederlandse vervoersmarkt wil gaan overheersen. De strijd wordt op verschillende niveaus beslecht. Waar de rechter uit moet maken of de dienst UberPop illegaal is (omdat bestuurders geen licentie hebben of belasting betalen) is de nieuwkomer voor de gevestigde taxichauffeurs een onaangename realiteit. Broodroof maar ook de ergernis over collega’s die voor de gewraakte vijand gaan werken, maken dat de sfeer op straat grimmig wordt.
 
Tijdens ‘operatie Poppetje’ volgt Bromet boze chauffeurs in Rotterdam die UberPop taxi’s klem rijden om de auto’s vervolgens met stigmatiserende stickers vol te plakken. Hij vraagt een jonge student die met UberPop bijverdient naar gewetensbezwaren nu de onrust op de taximarkt oplaait. Bromet probeert de opmars en de ogenschijnlijk ideële doelstellingen van de Amerikaanse internetonderneming te duiden. Het blijkt moeilijk om de hoogst verantwoordelijken binnen Uber erover aan de tand te voelen. Ook de overheid houdt zich voornamelijk stil want de
mythe leeft dat digitalisering ongeveer hetzelfde is als vooruitgang. Maar zijn de
veronderstelde bedoelingen van Uber en de manier waarop zij zich manifesteert wel de vernieuwing waarop de taxibranche zit te wachten?
 
Taxibotsing is geregisseerd door Frans Bromet en geproduceerd door &Bromet en KRO-NCRV en is mogelijk gemaakt door steun van het CoBO-fonds.
 
Taxibotsing, maandag 11 september, 21.00 uur, NPO 2

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880