Persbericht

KRO-NCRV 2Doc: Tijd om te sterven

Datum: 30 okt 2017 om 20:55

Tijd om te sterven (17.10.30) - Ineke Veeneman 02

De KRO-NCRV brengt een indringende documentaire met een persoonlijke kijk op sterven door de ogen van een vrijwilligster in een hospice.

Programmamaker Anne Christine Girardot is één dagdeel in de week vrijwilligster in een hospice in Deventer. Ze vindt dat er in de media een eenzijdig beeld wordt geschetst van wat ‘waardig sterven’ inhoudt en besloot een documentaire te maken over wat ze ziet gebeuren in haar hospice.

In een tijd waarin je lijkt te kunnen bepalen hoe je wilt sterven, toont Girardot de naakte werkelijkheid rond een sterfbed. En stelt daarmee de vraag: gunnen we elkaar de tijd om gewoon dood te gaan?

We volgen van dichtbij vijf mensen in hun laatste fase. Met persoonlijke aandacht, zorg op maat en in een huiselijke omgeving. In de schaarse tijd die ze nog hebben ervaren de gasten dat er meer is dan de ziekte alleen. Ze bloeien vaak op, met de dood niet ver weg. De een gaat trouwen en geniet nog van een laatste kroket, een ander viert zijn 50e verjaardag en ‘neemt nog een hap van het leven’. Natuurlijk zijn er tranen en worstelingen, maar de gasten en hun familie nemen de tijd om in het laatste stuk van hun leven er te zijn voor elkaar.

Anne Christine Girardot heeft het vertrouwen van de gasten en hun familie en verstaat als geen ander de kunst om dicht bij mensen te komen. Zij agendeert terloops een aantal medische ethische vragen: wat is er mis met gewoon doodgaan? Mogen we kiezen voor kwaliteit boven kwantiteit? Kunnen we waardig sterven ook al zijn we incontinent en afhankelijk?

Tijd om te sterven is een documentaire die laat zien hoe mensen zich voorbereiden op hun dood.

Tijd om te sterven, KRO-NCRV 2Doc op maandag 30 oktober om 20.55 uur op NPO 2.

 

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880