KRO-NCRV 2Doc: ZIE MIJ DOEN

Datum: 2 jan 2019 om 22:45

Drie jaar lang kwam gelauwerd filmmaker Klara Van Es in Monnikenheide in het Belgische Zoersel, waar mensen met verstandelijke en fysieke beperkingen wonen. In het laatste jaar begon ze te filmen, wat resulteerde in ZIE MIJ DOEN – een warme en genuanceerde film over mensen die helemaal niet zo 'beperkt' blijken te zijn.

Naar een concert gaan, dansen op technopop, rondhangen op het strand, paardrijden. Maar ook: Is er plek in mijn leven voor een relatie, hoe kijken mensen naar me, wat is normaal? Alledaagse zaken, ook voor Jessica, Mathias, Dominique, Nadine, Quan, Sam en Sofie. Maar er is één verschil: het gaat hier om mensen met een beperking, verstandelijk en vaak ook fysiek. Het verschil is groot, maar toch ook weer niet, zo toont Klara Van Es in ZIE MIJ DOEN. Toen bewoners en personeel aan haar gewend waren, begon ze te filmen – op eigen voorwaarden. Van Es wilde geen promotiefilm maken, geen verhaal over zielige mensen of een aanklacht tegen een onbegrijpende maatschappij. Juist omdat zij de bewoners zo goed had leren kennen en begrijpen, heeft zij met ZIE MIJ DOEN een genuanceerd en warm portret geschetst van zelfbewuste mensen met dezelfde emoties, overwegingen en verlangens als iedereen. Hoe kijken ze naar zichzelf, naar elkaar, en hoe zien ze ons, de 'onbeperkte' mensen? Het zijn deze vragen waarop de film antwoord zoekt. "Hoe gaat het?", vraagt een van de opvoeders aan Dominique. Het antwoord is veelzeggend: "in mijn hoofd en hart is alles goed".Van Es vertelt haar verhaal in een ingetogen, bijna hypnotiserend tempo, ondersteund door een jazzy-score van componist/muzikant Jef Neve. Maar ze doet het vooral met het opmerkelijke gebruik van zwart-wit fotografie, wat de film losrukt uit de banaliteit van alledag. Het geeft de film een poëtische lading die de kijker meeneemt naar een onbekende maar toch o zo bekende wereld: die van ons allemaal – beperkt of niet.

ZIE MIJ DOEN van regisseur Klara Van Es is geproduceerd door Memphis Film & Television en Cassette for Timescapes in coproductie met Canvas en KRO-NCRV. De muziek werd gecomponeerd door internationaal bekende componist Jef Neve en met sounddesign door meervoudig Gouden Kalf winnaar Mark Glynne. Klara van Es maakte eerder de prijswinnende films VERDWAALD IN HET GEHEUGENPALEIS (2010) en CARNOTSTRAAT 17: HUIS VAN AANKOMST (2015).

ZIE MIJ DOEN won tijdens Internationaal Documentaire Festival DOCVILLE (2018) in Leuven, de juryprijs voor Beste Belgische Documentaire. De film werd lovend ontvangen door de pers.

ZIE MIJ DOEN kwam tot stand met steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), Flanders Image, Het Nederlands Filmfonds, CoBo, Casa Kafka Pictures, Casa Kafka Pictures movie tax shelter empowered by Belfius, Tax shelter maatregel van de Belgische federale overheid

KRO-NCRV 2Doc: ZIE MIJ DOEN, woensdag 2 januari, 22.45 uur op NPO 2.

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880