KRO-NCRV 2Doc: Zwarte Limburgers

Datum: 5 mei 2018 om 17:40

In het jaar 1944-1945 werden in Limburg een zeventigtal kinderen geboren uit Afro-Amerikaanse bevrijders. Documentairemaker Hans Heijnen portretteert vijf afstammelingen van deze soldaten. Heijnen laat hun innerlijke strijd zien in een conservatief Limburg dat liever zwijgt dan openlijk het conflict aangaat.  

Huub, Rosy, Trudy, Ed en Wanda behoorden tot de eerste kleurlingen in Limburg. Ze zijn nu allemaal rond de 70 jaar. Discriminatie, vooroordelen en onderdrukking hoorden bij hun dagelijkse leven. Vooral de vrouwen hadden het zwaar te verduren.

Oud-Machinebankwerker Huub Habets uit Valkenburg voelde zich altijd al 'anders'. Eén van de pijnlijkste herinneringen als kind was zijn iets donkerder huidskleur en zijn dikke lippen, Huub meed de zon om niet nóg zwarter te worden. Pas in de laatste klas van de lagere school hoorde hij van zijn onderwijzer dat zijn broer Louis niet zijn echte broer, maar een halfbroer was. Huub’s vader bleek een Afro-Amerikaanse bevrijder. Over de identiteit van zijn vader heeft hij van zijn ouders nooit iets vernomen.

Rosy groeide als kind op in Brunssum, in de mijnstreek, onder het schrikbewind en de grijpgrage handen van haar blanke stiefvader. Nooit is haar verteld wie haar biologische vader was. Het enige wat Rosy hoorde was dat haar moeder ‘door een zwarte militair is gegrepen’. Wie dat was wist haar moeder niet en daar bleef het bij.

Ook Wanda ging gebukt onder dreiging, fysieke terreur en aanrandingen door haar stiefvader. Over de identiteit en achtergronden van haar donkere biologische vader is ze nooit iets te weten gekomen. Wanda werd jong moeder en sleepte daarin haar problematische verleden mee.

Maastrichtenaar Ed Moody is een vrolijke man die weinig last lijkt te hebben van het ontbreken van zijn biologische vader. Zijn moeder was tijdens de oorlog verliefd op de Amerikaanse legertruck-chauffeur Edward Moody, en trouwde hem. De jonge soldaat Edward moest tegen zijn wil terug naar Amerika omdat vermenging met de lokale bevolking ten strengste verboden was. Ze bleven hartstochtelijk verliefd en schreven elkaar nog lang. Maar het contact verwaterde en Edward stichtte in Amerika een eigen gezin.  

Trudy Habets uit Weert had een zeer dominante stiefvader. Op een dag is ze bij haar grootouders op de boerderij gaan wonen. Maar opa en oma waren al over de tachtig. Op haar zevende werd ze door de Kinderbescherming bij haar grootouders weggehaald.

Zwarte Limburgers is gebaseerd op het boek ‘Kinderen van Zwarte Bevrijders’ van Mieke Kirkels. De film is ingesproken door Huub Stapel en geregisseerd en geproduceerd door Hans Heijnen in samenwerking met L1, met steun van het Mediafonds.

KRO-NCRV 2Doc: Zwarte Limburgers, zaterdag 5 mei om 17.40 uur op NPO 2.

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880