NCRV 2Doc: 0,8 Ampère Geluk

Datum: 2 feb 2015 om 20:25

Lidwine is ernstig depressief en suïcidaal. Ze heeft zonder succes alles geprobeerd om de neerwaartse spiraal te doorbreken. "Er komt een moment dat ik in de sneeuw ga liggen, want dit is geen leven. Dit is echt geen leven. Dit is dood." Als laatste redmiddel kiest Lidwine  voor de Electro Convulsie Therapie (ECT),  beter bekend als de elektroshock. ECT is een controversiële therapie die vaak angst inboezemt maar  bij veel patiënten goede resultaten geeft. 

In NCRV 2Doc 0,8 Ampère Geluk wordt een aantal patiënten geportretteerd in de periode dat zij voor hun depressie behandeld worden met elektroshocks.  Regisseur Saskia Gubbels laat zien hoe deze ongrijpbare ziekte de levens van de hoofdpersonen en hun families beheerst.  Lukt het hen om aan de duisternis van hun depressie en psychose te ontsnappen? Zal de behandeling hen net dat beetje geluk schenken waar ze zo op hopen? Hoe ervaren hun geliefden dit proces?

Regisseur Saskia Gubbels: “Ik heb zichtbaar en voelbaar willen maken hoe een ongrijpbare psychische ziekte, mensen langzaam naar de afgrond voert. Vanuit de duisternis waarin ze zitten worden de patiënten geconfronteerd met een dilemma: zich wel of niet overgeven aan ‘de shockmachine’. Een machine, die omgeven is met vooroordelen, die het geheugen kan aantasten, maar die desalniettemin hoop biedt en geluk kan schenken.”

0,8 Ampère Geluk is een documentaire van Saskia Gubbels en geproduceerd door Zeppers Film en TV. Deze productie is tot stand gekomen met steun van het Mediafonds en het Fonds Psychische Gezondheid.
 

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880